Фільм «Кіборги» режисера Ахтема Сеітаблаєва про незламних захисників донецького аеропорту, який вийшов у прокат 6 грудня, у День Збройних Сил України, встановив новий рекорд — лише за перші вихідні він зібрав 8 186 701 гривню. Це більше, ніж інші стрічки, що паралельно з’явилися на екранах, а переглянули його понад сто тисяч глядачів. Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України Вікторія Сюмар, цими днями вдалося досягти домовленості з мережею кінотеатрів про продовження показу стрічки, аби її не витіснили з прокату «Зоряні війни». 


Команда «Кіборгів» співпрацює з фондом «Повернись живим» у рамках соціальної ініціативи #Янебайдужий. П’ять гривень з кожного придбаного квитка на воєнну драму піде на допомогу сім’ям загиблих бійців. Нині на рахунок фонду перераховано 531 750 гривень.


Нагадаємо, що українські військові героїчно обороняли Міжнародний донецький аеропорт 242 дні. Один із сепаратистів, пояснюючи, чому російським бойовикам, зокрема й хваленому спецназу, не вдається зламати опір наших бійців, назвав їх «кіборгами». 

 

Грудень 2014 року. Донецький аеропорт.

 

Кадр з фільму «Кіборги».

Фото Fecebook.com/karpatsich.

 

Режисер фільму Ахтем Сеітаблаєв.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інтернет-спільнота підхопила цю назву, її широко почали використовувати і ЗМІ. Пізніше слово «кіборги» за версією Словника сучасної української мови та сленгу «Мислово» стало словом року. Ним і надалі продовжують називати воїнів, які стали легендою. Президент України Петро Порошенко під час прем’єри стрічки сказав: «Назва «кіборги» стала синонімом мужності, стійкості і патріотизму українського воїна».


Як зазначає режисер фільму Ахтем Сеітаблаєв, відомий за проектами «Темні води», «Одного разу на Новий рік» (2011), «Хайтарма» (2012), ця стрічка — не вигадка, а історія справжніх бійців. Дві години екранного часу — це два тижні найзапекліших боїв у ДАПі. Щоб ворог не пішов далі, «кіборги» — добровольці і контрактники — готові були на смерть стояти на рубежі, яким стало повністю зруйноване летовище. І стояли... Щодня вони витримували до 50 обстрілів, що не завадило їм взяти в полон сімох військовослужбовців регулярної російської армії, серед яких був і офіцер-артилерист, та знищити чимало ворогів. Десятки наших захисників віддали своє життя, обороняючи ДАП, кількасот були поранені.


Воїни, котрі ділилися з командою «Кіборгів» своїми історіями, спогадами про друзів, роздумами і враженнями, стали консультантами режисера, сценариста й акторів та щодня перебували на знімальному майданчику. Дехто з них і сам став актором. Усе це дало змогу зняти чесний і правдивий фільм, який з гордістю за українську армію зустріла глядацька публіка. Саме так його оцінили й бійці АТО.


До речі, на шість головних ролей пробувалися 150 акторів, а самі зйомки тривали у селі Крюківщина, що на Київщині. Частину матеріалу було відзнято у Чернігівській області на Гончарівському полігоні, де відбувалися танкові бої, та на злітно-посадковій смузі запасного Чернігівського аеродрому.


До виходу на широкий екран презентація стрічки відбулася у кількох містах — Запоріжжі, Маріуполі, Херсоні. Всюди переповнені зали, черги за автографами, державний гімн і... сльози, адже фільм нікого не залишав байдужим.


Багато хто з глядачів поділився своїми враженнями від побаченого на екрані у соцмережах. Вони пишуть: «Цей фільм про те, як учорашні студенти і футбольні фанати кілька місяців відбивають атаки начебто крутих військ спецназу ГРУ ГШ РФ», «Спочатку подивився фільм сам, а на другий день прийшов із сином», «Вражені до глибини душі: наші «кіборги» — легенди війни». А ось ще кілька думок: «Приємно дивитися фільм — воєнну драму, бойовик. Зазвичай країна виробництва будь-яка, тільки не Україна. А тут — Україна, і кіно про нашу сучасну історію, про українців на війні, що йде на нашій території», «Приємно дивує кінотеатр «Жовтень» — знижки на квитки для учасників АТО і членів їхніх родин», «Ми з чоловіком заради цього фільму на вихідні приїхали в Україну. Фільм вражаючий. Вра-жа-ю-чий!!! Бере за душу і примушує думати. У нас його не покажуть».


Звідки останній дописувач, можна лише здогадуватися. Ймовірно, з РФ. Як сказав режисер стрічки, він хотів би, щоб «Кіборгів» подивилися в Росії. «Я не вірю в те, що будь-який фільм, яким би потужним він не був, може змінити чиєсь світобачення або кардинально змінити чиїсь погляди на життя. Але якщо хоч якась кома — не константа мислення, раз і назавжди для себе прийнята, — може виникнути після перегляду фільму, я вважаю, що це вже немало», — сказав Ахтем Сеітаблаєв.


Зазначимо, що з бюджету на 2018 рік на кіно патріотичного спрямування виділять додатково 500 мільйонів гривень. Команда «Кіборгів» планує дозняти фільм про захисників донецького аеропорту, адже 60 відсотків сценарію до стрічки не увійшло.

Наступного року має вийти телевізійна чотирисерійна версія «Кіборгів». Як повідомила продюсер стрічки Іванна Дядюра, прокатом української воєнної драми зацікавилися у Польщі, країнах Балтії та Канаді. Міністерство закордонних справ планує організувати показ фільму в українських посольствах у різних куточках світу.

Світлана ЧОРНА.