Прем’єрний показ феєрії за фольк-оперою Євгена Станковича «Коли цвіте папороть» відбувся у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької з аншлагом. 

Композиція стала зразком «нової фольклорної хвилі» та увійшла у програму «Український прорив» Львівської національної опери. Вона присвячена пам’яті львівського художника-постановника Євгена Лисика. Режисер-постановник, екс-міністр культури України Василь Вовкун по-новаторськи підійшов до інтерпретації опери Станковича: у феєрії поєднав етно купальської ночі, додав трішки еротики та сучасну патріотичну героїку... Одне слово, писати про музику — це як танцювати про архітектуру. Треба прийти і послухати.
До речі, у прем’єрних виставах бере участь народна артистка України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Герой України Ніна Матвієнко. Колись французи замовили фолк-оперу Євгену Станковичу під гастролі хору Верьовки, у якому вона була тоді солісткою. Проте 1979 року перед прем’єрою партійне керівництво заборонило показ опери з... технічних причин. І ось через стільки часу твір отримав нове життя.

Фото Євгена КРАВСА.