Анастасія Почил із села Вільховиця, що в Мукачівському районі, другого лютого в колі рідних та друзів відсвяткувала сто років з дня свого народження. Від імені народного депутата України Василя Петьовки того ж дня іменинницю (на знімку) привітав його помічник Михайло Штефко, який передав щирі побажання добра та здоров’я і вручив цінний подарунок. Бабка Анастасія каже, що приємно вражена увагою та дарунками, а через рік обіцяє знову зустріти гостей.

У сотий день народження ювілярка розповіла про своє життя. Змалку любила ходити до лісу. Там надихалася красою природи і збирала гриби та ягоди. Пригадує, як жилося за різних держав. Особливо добрі спогади залишилися про період Чехословаччини. У воєнний час родині інколи доводилося переховуватися в лісі. Тоді вже з чоловіком мали маленьку донечку. Але, зауважує, хоч би як було важко, завжди, за різних влад та держав, жили чесно, щодня працювали, дбали про господарство і ні на що не скаржилися. Усе життя обоє з чоловіком трудилися в лісі.
Секрет довголіття? Як такого немає, але, сміється, й досі почувається непогано: співає стародавніх співанок, любить жартувати з молодшими та радіє за них. Як дорогоцінну пам’ятку зберігає старовинні світлини й листівки, навчає пісень своєї молодості сусідських дітей.
Сама іменинниця виростила трьох дітей. Шестеро її внуків уже дорослі. Вони з душевною теплотою розповідають: і бабуся, і вже покійний дідусь завжди їх учили жити чесно, робити добро та сподіватися на Бога. Очевидно, тому, що самі дотримувалися цих цінностей і дожили до глибокої старості.
Народний обранець Василь Петьовка вже традиційно вітає старожилів, які зустрічають сотню й більше років, із днем народження. І не лише в своєму виборчому окрузі, до якого входять Тячівський і Рахівський райони, а й в усьому Закарпатті.

Василь НИТКА.
Фото прес-служби Василя Петьовки.

Закарпатська область.