У четвер Оболонський суд Києва заслухав показання свідка Секретаря РНБО Олександра Турчинова у справі за обвинуваченням екс-Президента Віктора Януковича в держзраді, пособництві ведення війни й зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України.
 

За словами свідка, ЗСУ свідомо розвалювала і знищувала попередня влада. Турчинов поінформував суд, що на початку 2014 року російської окупації Криму могли протистояти тільки дві батальйонно-тактичні групи...

На запитання захисту, чому Турчинов не прийняв пропозицію Володимира Замани (начальник Генштабу ЗСУ в 2014 році) про проведення наступальних дій для захисту Криму, свідок заявив, що Замана збрехав, коли свідчив у суді 8 лютого у справі про держзраду Януковича, і таких пропозицій від нього не надходило.

Він додав, що саме Замана, який був «керівником ЗСУ фактично при Януковичі, ніс цілковиту відповідальність за їх розвал».

Турчинов також спростував інформацію адвокатів Януковича про те, що він нібито віддав наказ збити вертоліт, на якому Президент-втікач вилетів 22 лютого 2014 року з Харкова.

«Мені стало відомо, що Янукович хоче втекти до Російської Федерації й незаконно перетнути кордон. Нам не було достеменно відомо, хто ще перебуває у вертольоті, які документи й матеріали і хто з осіб, підозрюваних у здійсненні злочинів. Саме тому я по-просив прикордонну службу не дати можливості незаконно перетнути кордон вертольотам Януковича й рекомендувати їм здійснити посадку на території України», — пояснив він.

Під час засідання Оболонського суду у справі про держзраду Януковича його адвокати обрали «наступальну тактику» і, маніпулюючи тими самими питаннями до свідків, намагалися провину за здачу Криму Росії перекласти на тих, хто взяв на себе відповідальність щодо управління країною після втечі тодішнього Президента і його команди.

Далі буде.