Невдовзі стартує новий сезон дорожніх робіт, тож учора голова Державного агентства автомобільних доріг «Укравтодор» Славомір Новак представив уряду Державну цільову програму розвитку автомобільних доріг державного значення на 2018—2022 роки, яка передбачає ремонт та будівництво майже семи тисяч кілометрів шляхів. Зазначивши, що ця програма є першим масштабним п’ятирічним планом, він наголосив, що за цей час планується з’єднати на основі маршрутного принципу всі обласні центри країни.

«Для відновлення доріг потрібен час та кошти, однак досягти результатів можна лише за умови впровадження європейської системи управління, гарантованого фінансування та чіткої програми розвитку», — наголосив керівник «Укравтодору» та повідомив, що за прогнозом цього року до Дорожнього фонду має надійти 33,4 мільярда гривень, у 2019-му — 51 мільярд та у наступні три роки — по 70 мільярдів гривень щороку. Передбачається, що 60% цих коштів буде спрямовано на дороги державного значення, 35% — на дороги місцевого значення (у 2018 році це 11,5 мільярда гривень, що в чотири рази більше, ніж було минулого року), та 5% спрямують на заходи з безпеки руху.

Учора в Києві біля будівлі Кабміну під час акції працівники транспортних компаній та активісти вимагали зберегти робочі місця, побудувати якісні дороги, оголосили про початок безстрокової акції протесту.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.   

Прем’єр Володимир Гройсман, оцінюючи цю програму, висловив думку, що у 2018 році нас чекають наймасштабніші за всю історію незалежності дорожні роботи. Тож поряд зі збудованими чи відремонтованими кілометрами сьогодні дуже актуальним є питання якості виконаних робіт. «Ми запроваджуємо контроль якості, адже деякі новозбудовані дороги вже мають ушкодження. Тому всі ті, хто зробив халтуру, виправлятимуть помилки за свій рахунок, бо в угодах закладено 5—10-річну гарантію на виконані роботи», — сказав він та висловив побажання, щоб ті, хто минулого року робив халтуру, не були допущені до нових проектів. З цією метою минулого тижня було схвалено рішення про формування мобільних груп, які проконтролюють ситуацію на дорогах та виявлять дефекти.

Крім того, глава уряду доручив забезпечити якісний ваговий контроль на дорогах з обов’язковою відеофіксацією, щоб штрафні санкції до порушників були невідворотними.

В. Гройсман поділився новиною про успішне завершення переговорів з однією із найбільших лоу-кост авіакомпаній Європи — Ryanair. «Є добра новина. Як мені повідомив Офіс інвестицій, Міністерство інфраструктури та аеропорт «Бориспіль» ефективно завершили перемовини з Ryanair. Аеропорт «Бориспіль» вводить нову систему розцінок. У авіакомпаній зростає колосальними темпами авіапотік, що має зменшити плату за перевезення. Плануємо, що перельоти для українців стануть дешевшими.

Чекаємо, що до кінця тижня угода з Ryanair буде підписана», — сказав В. Гройсман.

Кабінет Міністрів підтримав пропозицію Мінекономрозвитку про припинення дії Програми економічного співробітництва між Україною та Російською Федерацією на 2011—2020 роки, оскільки дії РФ упродовж останніх років прямо суперечать заявленим у цьому документі цілям. Зокрема, Перший віце-прем'єр Степан Кубів нагадав, що країна-агресор, послідовно здійснюючи торгівельну та транзитну агресію проти України, в односторонньому порядку припинила дію Договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД, у зв'язку з чим до товарів українського походження застосовується ввізне мито у розмірі ставок Єдиного митного тарифу ЄАЕС, встановила заборону на імпорт деяких видів сільськогосподарської продукції, сировини і харчових продуктів та фактично заблокувала транзит українських товарів через територію РФ.

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що виплати перерахованих пенсій військовослужбовців (з урахуванням січня, лютого і березня цього року) розпочнуться з 1 квітня. За його словами, перерахунок пенсій здійснюється з урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення станом на 1 березня 2018 року: окладу за посадою, військового чи спеціального звання та надбавки за вислугу років. При цьому з 1 січня 2018 року пенсії в середньому зростуть на 1,5 тисячі гривень, а 1 січня 2019 року — ще на 750 гривень.