У багатьох співвітчизників Млинівський район Рівненщини асоціюється з найродючішими ґрунтами та високою врожайністю сільгоспкультур. Однак тут є й інші багатства. Скажімо, за 17 кілометрів від райцентру Млинів розміщене Торговицьке родовище крейди (в Україні таких майже 60, їх запаси оцінюються в 450 млн тонн), на базі якого засновано ТзОВ «ВІП-Акварель». Створення у районі підприємства з видобування крейди та виробництва повітряного кальцієвого вапна додало оптимізму мешканцям, які знайшли на ньому роботу.

На знімку: на одному з виробничих майданчиків ТзОВ «ВІП-Акварель».

Нещодавно комерційний директор товариства Андрій Бугайов демонстрував технологію видобування та переробки крейди, ознайомив із продукцією, яку тут виробляють. А це крейда сепарована, кормова та для розкислення ґрунтів. Він розповів, що особливістю Торговицького родовища є те, що крейда з нього — екологічно чиста, без домішок. А те, що сумарний вміст карбонату кальцію та магнію у ній сягає 99,9 відсотка (це дуже якісна сировина), дає змогу використовувати її у гумово-технічній, лакофарбовій, полімерній промисловості, агросекторі. В Україні лише в родовищі поблизу Слов’янська видобувають сировину з аналогічними показниками.
Загалом ТзОВ «ВІП-Акварель» перебуває у фазі активного розвитку, обсяги продукції постійно нарощуються, налагоджуються нові ринки збуту. А це — надходження до бюджету, нові робочі місця.
До речі, крейда — осадова порода, яка формувалася упродовж мільйонів років із залишків морських організмів. Отож там, де є залишки крейди, колись було морське дно... А це дуже зацікавило краєзнавців.

Фото автора.