Вечірнє засідання 
3 квітня

Верховна Рада 268 голосами ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» (№ 6466). Як зауважив доповідач, голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва Микола Федорук, цей законопроект передбачає саме добровільність приєднання і дає можливість розвитку територіям, які розташовані в межах економічних інтересів міст для їх розвитку.
Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко подякував парламенту за ті рішення щодо децентралізації, які прийнято з 2015 року. «Завдяки ним люди отримали можливість не тільки приймати рішення, а й реалізовувати їх — це можливість набуття статусу об’єднаної територіальної громади, — зазначив урядовець. — Зараз міста обласного значення виключені з цього процесу, і завдяки вашій спільній роботі у комітеті, фракціях, у нас є можливість допустити до виборів 47 міст обласного значення».
Цього рішення чекає величезна кількість громад на місцях, наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Одна з наших наймасштабніших реформ — реформа місцевого самоврядування — повинна мати своє продовження і давати змогу людям реалізовувати своє право на об’єднання», — сказав він.
Парламентарії також розглянули питання екологічної політики. За основу прийнято проекти законів «Про внесення змін до статті 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» (№ 6530), «Про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)» (№ 6749).
Під час обговорення цього законопроекту депутати наголошували на неприпустимості експорту лісу-кругляка. «Мораторій на експорт лісу-кругляка повністю діє без винятку по всіх деревних породах. І що ми бачимо? За державною статистикою України експорт до Європи лісу не відбувається, а за європейською статистикою з України ввозиться 500 тисяч тонн кругляка», — зауважив Віктор Галасюк (Радикальна партія).
У першому читанні схвалено і проект закону «Про концесії» (№ 8125), який удосконалює правове регулювання концесійної діяльності відповідно до міжнародної практики. 

Олександра КУЧЕРЯВА.