На даху поліклінічного відділення Лубенської центральної міської лікарні, що на Полтавщині, встановили нову сучасну геліосистему. Ідеться про чотири десятки сонячних колекторів, які акумулюватимуть енергію небесного світила й перетворюватимуть її на теплову.
За свідченнями фахівців, потужностей цілком достатньо для потреб відділення та життєзабезпечення семиповерхової будівлі медичного закладу. Водночас передбачено також резервний підігрів води від котельні у зимовий період, коли більшу частину доби сонце ховається за хмари й можливостей для того, щоб скористатися його енергією, значно менше...
Загальна вартість реалізації цього сонячного проекту — 1 мільйон 800 тисяч гривень. Утілювали його в життя за кошти міського бюджету та одного з фондів. Водночас тендерні процедури допомогли місту зекономити 400 тисяч гривень. Зрештою, спеціалісти переконані, що такі затрати за рахунок використання енергії сонця окупляться досить швидко. Тим паче на тлі істотного подорожчання не лише природного газу, а й електрики, яку зазвичай використовують для здешевлення підігріву води у приватних помешканнях і громадських спорудах.
Монтаж геліосистеми в медичному закладі повністю завершено, її планують ввести в дію вже на початку квітня. У рамках реалізації проекту реконструювали й мережу водопостачання поліклінічного відділення, замінили її трубопроводи. Їх надійність також сприятиме економії ресурсів і коштів.

Полтавська область.