Якщо торік у середині квітня сівбу ранніх зернових завершували по всій країні, то нині — лише у десяти областях, зазначає генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. Цукрові буряки займають 28% від прогнозу, хоча минулого року на цей час було 86%. Разом з тим, у шести областях почали висівати кукурудзу на зерно. Горох кинули в ґрунт майже на 63% запланованих площ.

На Сумщині весняно-посівна кампанія лишень стартувала. Порівняно з минулим роком це сталось на місяць пізніше: у 2017-му сівбу ярих зернових розпочали ще 13 березня. Зсув графіка змушує прискорювати роботи, повідомляє наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.

А синоптики вже прогнозують по літньому спекотний травень, у ДСНС оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки в західних областях, Житомирській, Вінницькій і частині Київської. Тобто неминучі швидкі втрати вологи з ґрунту — що не сприятиме ні проростанню насіння, ні належному розвитку рослин.

Тим часом аграрії відзначають добрий стан озимого ріпаку — 95 — 97%. Це чи не вперше за останні чотири-шість років. І пшениця, яка є основною хлібною культурою, перезимувала добре. Тож є надія на щедрий урожай.

Фото з сайту Сумської ОДА.