Тисячі мирян Луцька в День Святого Духа прийшли в кафедральний собор Святої Трійці, щоб відзначити храмове свято. Божественну Літургію з цієї нагоди очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України, Предстоятель УПЦ КП ФІЛАРЕТ. Наприкінці Божественної літургії Святійший Патріарх виголосив проповідь про дію благодаті Святого Духа в історії та сучасності. Першоієрарх приділив значну увагу актуальній церковній темі — визнанню української автокефалії.

На знімку: лучани гаряче вітають Патріарха Філарета.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко, дякуючи Предстоятелю Київського патріархату, назвав його візит на Волинь Божою милістю. Він також повідомив, що більшість районних рад краю підтримали Звернення щодо визнання автокефалії Української Церкви, й висловив упевненість: скоро це зробить і обласна рада.
На прес-конференції журналістів цікавило, як має іменуватися Предстоятель Українського Православ’я після надання канонічної автокефалії; як бути з Києво-Печерською та Почаївською лаврами, які, напевно, захочуть лишитися в Московському патріархаті, тощо. Відповідаючи на останнє з цих питань, Патріарх сказав, що при здобутті Українською православною церквою автокефалії миряни зможуть самі вирішувати подальшу долю своїх парафій, однак щодо обох лавр, то вони однозначно належатимуть канонічній Українській православній церкві, оскільки є власністю українського народу.
Щодо іменування сану Предстоятеля автокефальної Української православної церкви, то він повинен залишитися нинішнім — Патріарх.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.