Ранкове засідання 
6 червня

 

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 346 народних депутатів. Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав журналістів з їхнім професійним святом. «Професія журналіста є дуже важливою. Журналісти не лише поширюють інформацію, вони є борцями за свободу слова. У цей день особливо хочу подякувати воєнним кореспондентам, які щодня, ризикуючи життям, працюють під ворожим вогнем, аби українці отримували чесну, збалансовану інформацію», — наголосив А. Парубій і сесійна зала оплесками підтримала слова глави парламенту.

Максим Бурбак, Ігор Кононенко.

 

Валерій Карпунцов.

 

«Від імені всієї Верховної Ради дякую вам за професійність, компетентність і патріотизм», — додав політик і побажав журналістам успіхів на професійній ниві.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, у свою чергу, долучившись до привітань, закликала всі органи виконавчої влади створити єдиний реєстр поранених, загиблих, захоплених у полон українських журналістів. Водночас вона зауважила, що нинішній день не може бути святковим доти, доки у кремлівських застінках утримують Романа Сущенка, якого псевдовироком засудили на 12 років. «Він не може бути святковим, доки у застінках в ОРДЛО перебуває український журналіст, юна людина Станіслав Васін», — додала вона.
Зауваживши, що на окупованих територіях ловлять «5 канал» та «1+1», І. Геращенко, звертаючись до Станіслава, сказала: «Стасе, ми читаємо твою книгу «В ізоляції» (продемонструвала видання). Ми хочемо подякувати радіо «Свобода» і твоїм колегам, однокурсникам, які створили цю книгу, і повір, ми робимо все для того, щоб ти був звільнений». За словами Першого заступника глави парламенту, С. Васіна утримують навіть не у Донецькому СІЗО, а в таємній тюрмі, яка називається «Ізоляція». «І в Мінську, в роботі нашої гуманітарної підгрупи, нам не дають інформацію, де саме утримують Стаса. До нього жодного разу не допустили лікарів, представників ОБСЄ, Червоного Хреста. Очевидно, що все це не припустимо. Так само неприпустимим є те, що в російських тюрмах сьогодні голодує четверо українських громадян, серед них і режисер Олег Сенцов. Тому насправді маємо не лише вітати українську журналістику, а й передусім докласти всіх зусиль для звільнення журналістів», — сказала вона.
У цьому контексті І. Геращенко зауважила на необхідності апелювати до всього світу: «Де заяви ОБСЄ, Ради Європи, ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), Amnesty International, Репортерів без кордонів відносно того, що до українських бранців, у тому числі й до журналістів, не допускають українських консулів, МКЧХ. Де заяви з вимогою їх звільнення?». Тому ця тема, зауважила політик, буде ключовою для української делегації в червні — під час засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, у липні — під час засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ. «Разом ми докладемо всіх зусиль для звільнення кожного українця. Україна своїх не кидає, чи це журналіст, чи це цивільний, чи це військовий!» -констатувала вона.
Тему українських політв’язнів продовжив під час виступу в оточенні колег і позафракційний Тарас Батенко (всі депутати були у футболках №freesentsov). Він нагадав, що Олег Сенцов голодує вже понад 20 днів, а це критичні дні. Депутат з обуренням відзначив, що нині світ починає «ручкатися» з Путіним і не ставить питання захисту прав людини, як це завжди було. «Вважаю, що Росії сьогодні не місце в цивілізованому світі», — наголосив він.
Валерій Карпунцов (БПП), вітаючи журналістів і всіх дотичних до професії зі святом, торкнувся питання можливості закриття «Голосу України». «Хочу звернутися до вас з проханням: зупинити процес ліквідації «Голосу України», голосу парламенту. На жаль, ми на відміну від наших європейських колег, можемо залишитися без нашого голосу парламенту», — сказав він, апелюючи до колег у сесійній залі. За словами депутата, така прикрість сталася у зв’язку з реалізацією норм закону про реформування державних та комунальних ЗМІ.
«31 грудня цього року ми повинні будемо розпрощатися з парламентським офіційним виданням. Всі потуги талановитого колективу, головного редактора Анатолія Горлова, спрямовані на висвітлення нашої роботи, на висвітлення парламентаризму, можуть бути зведені нанівець», — наголосив він. З огляду на це, В. Карпунцов закликав колег внести зміни до закону, які дадуть можливість українському парламенту мати своє офіційне видання, так само як й іншим державним органам.
«Це є нормальна європейська практика. Це можливість донести про нашу роботу громадянам і тим бійцям АТО, які, до речі, безплатно отримують «Голос України», боронячи нашу незалежність», — констатував В. Карпунцов.
Затим народні депутати продовжили розгляд поправок до проекту закону «Про Вищий антикорупційний суд», до якого, як відомо, надійшло майже дві тисячі зауважень. Голосування за проект у другому читанні має відбутися вже сьогодні.
Із днем народження цього дня вітали народного депутата Семена Семенченка з фракції «Самопоміч».

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ЦИТАТА

Народний депутат Тарас Батенко: «Ми знаємо історію українських голодувань у російських тюрмах в 1950—1970 роках — Василь Стус, Олекса Тихий, Юрій Литвин, Валерій Марченко. Ми знаємо, як їх повертали на початку 1990-х років. Ми не хочемо у такий спосіб повертати наших героїв, які розпочали сьогодні акції солідарного голодування в російських казематах. Це Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, загалом майже сто українських політв’язнів».