В Україні внаслідок ускладнення погодних умов через спрацювання системи захисту ліній електропередач знеструмлено 238 населених пунктів у семи областях, повідомляє прес-служба ДСНС. До того ж надзвичайники попереджають, що найближчим часом на Львівщині та Івано-Франківщині через сильні зливи на рiчках басейнів Сяну та Дністра очікується пiдйом рiвнiв води та утворення локальних селевих потоків.

Поламані дерева, підтоплені двори та вулиці

В Тернопільській області на ранок 13 червня без електропостачання залишалися 35 населених пунктів. У ВАТ «Тернопільобленерго» повідомляють, що пов’язано це з проведенням планових ремонтно-експлуатаційних робіт. А селом Шибалин Бережанського району пронісся буревій із грозою та градом. Тут пошкоджено покрівлю житлового будинку, замулено й підтоплено шість домогосподарств. Воду відкачував черговий караул 7-ї державної пожежно-рятувальної частини управління ДСНС в області.
«У Тернополі рятувальне відділення аварійно-рятувальної частини АРЗ СП спільно з працівниками КП «Тернопільелектротранс» розчищали тролейбусну лінію від поваленого внаслідок поривів вітру дерева», — повідомив начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління ДСНС в області Сергій Данілін.
До слова, після негоди у Фейсбуці кілька тернополян скаржилося на перенапругу в мережі, що спричинило пошкодження електроприладів. Зокрема, Ірина Сирник написала: «У сусідів і в нас погоріли телевізори, тюнери, холодильники, холодильні камери. Електрики кажуть, у трансформаторі 340 Вт». Нині причину перенапруги з’ясовують.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Тернопільська область.

Блискавки підпалювали будинки, вітер рвав дроти

У багатьох районах Хмельницької області це був практично перший дощ після зими, тому аграрії чекали на нього з нетерпінням. Але гроза принесла не тільки вологу, а й чималі збитки. В різних районах обласного центру від блискавок майже одночасно спалахнули два будинки. В одному з них вогонь пошкодив перекриття, стіни і домашні речі. В іншому запалала покрівля. На щастя, минулося без людських жертв. Загалом після вечірньої негоди в області без електрики залишився 61 населений пункт. Сильні пориви вітру вимкнули світло майже у половині районів краю. Аварійні бригади ПАТ «Хмельницькобленерго» одразу стали до робіт з відновлення електропостачання. А рятувальники розчищають вулиці і дороги від поламаних дерев у Кам’янець-Подільському, Теофіпольському, Летичівському та Хмельницькому районах.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.

Буревій зніс сотні дахів, повалив опори — немає світла і зв’язку

На Закарпатті без електроенергії та зв’язку залишилися десятки населених пунктів, пошкоджено дахи на сотнях будівель, чималої шкоди завдано лісовим насадженням.
«Найбільше постраждали два райони області — Іршавський і Тячівський, — цитує керівника регіону Геннадія Москаля прес-служба ОДА. — В селі Осій (Іршавщина) буревій пошкодив житлові та адміністративні будівлі дитячого табору відпочинку (спальний корпус, їдальню та шістнадцять восьмимісних будиночків). На щастя, дітей у цей період у таборі не було, тому обійшлося без постраждалих. У селі Брід град пошкодив майже 150 покрівель приватних будинків, а також загальноосвітньої школи, амбулаторії та дитсадка. Від граду, який в окремих випадках досягав розміру курячого яйця (на знімку), постраждали також сусідні села Дешковиця, Ільниця та Білки».
Станом на 10.00 середи 42 населені пункти області знеструмлені, з них 27 повністю і 15 частково. Напередодні аварійні бригади до півночі відновлювали пошкоджені лінії електропередач, а з шостої ранку продовжили роботу. До кінця доби світлом мають бути забезпечені всі населені пункти Закарпаття. Однак стихія поки що не відступила. У зоні ризику села Хустського, Тячівського та Рахівського районів, які межують з Румунією. Ситуація з негодою перебуває під постійним контролем обласної та районної влади.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.

На знімку: ось якої біди накоїла стихія.

Фото надані прес-службою ОДА.