Футбол. РФ. Москва. ЧС-2018. Плей-оф. Матч 1/2 фіналу. 11 липня.
Хорватія — Англія. 2:1. Голи: Тріпп’єр, 5, Перишич, 68, Манджукич, 109.
Хорватія: Субашич, Врсалько, Ловрен, Віда, Стрінич (Пиварич, 95), Брозович, Модрич (Бадель, 119), Ракитич, Ребич (Крамарич, 112), Перишич, Манджукич (Чорлука, 115). Тренер — Златко Далич.
Англія: Пікфорд, Вокер (Варді, 112), Стоунз, Магуайр, Тріпп’єр, Аллі, Гендерсон (Дайєр, 97), Лінгард, Янг (Роуз, 91), Стерлінг (Решфорд, 74), Кейн. Тренер — Гарет Саутгейт.
Англійці почали потужно, пішли вперед великими силами і забили швидкий гол. Але надалі розвинути успіх британцям не вдалося. І самі винні, і суперник не дозволив.
Хорвати хоч і провели перший тайм не найкраще, але не розгубилися. А після перерви, максимально зібравшись, змогли переломити перебіг зустрічі, зрівняли рахунок і перевели гру в додатковий час, де в другій 15-хвилинці завдали вирішального удару. Переможну гольову комбінацію почав Іван Перишич, котрий виграв боротьбу вгорі і віддав передачу Маріо Манджукичу. А той, не зволікаючи, влучно пробив!
Утім, варто згадати і про гол Перишича, котрий встановив рівновагу і відродив хорватську надію. Хавбек міланського «Інтера» вискочив з-за спини англійського оборонця після подачі від Шиме Врсалько з флангу і проштовхнув м’яч з носка повз Джордана Пікфорда.
Збірна Англії фактично лише одного разу завдала удару по воротах. Його зробив Кіран Тріпп’єр і влучив у ворота суперника. Той гол вселив величезні надії в серця англійських уболівальників. Але ті сподівання виявилися марними. Наприкінці зустрічі не поталанило самому Тріпп’єру, котрий травмувався і залишив поле, опираючись на плечі медиків. У збірній Англії замін уже більше не було. Тому вона догравала зустріч удесятьох.
І ще один вагомий факт на користь переможців. У складі збірної Хорватії, за яку грають горді орли, був справжній лідер, душа команди — півоборонець мадридського «Реала» Лука Модрич, як на мене, тепер головний претендент на «Золотий м’яч» France Football. Серед англійців такого персонажа не спостерігалося...
Тепер у фіналі Хорватія зіграє з Францією. Матч відбудеться в неділю на московському стадіоні «Лужники», початок о 18:00. Звичайно, багато українців вболіватимуть за хорватів. І надто за Домагоя Віду — нашого вірного друга, і за нинішнього оборонця київського «Динамо» Йосипа Пиварича. Можливо, хтось віддасть перевагу французам. Але всі сподіваються на захопливе протистояння.
А в суботу за «бронзу» в Санкт-Петербурзі сперечатимуться Бельгія та Англія (17:00).

Домагой Віда із сином Давидом.

Фото fifa.com

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.