Ранкове засідання 
12 липня

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що в середу Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію щодо підтримки Сполученими Штатами країн Східної Європи та НАТО. Він нагадав, що два тижні тому за ініціативи України відбувся спільний візит до США керівників парламентів нашої країни, Литви, Молдови, Грузії та Польщі.

 

Ніна Южаніна, Олександр Долженков.

 

Павло Пинзеник, Юрій Павленко.

 

«Резолюція стала наслідком такої спільної розмови. США засвідчили, що російська агресія має глобальний масштабний характер і багато інтриг стосовно позицій щодо Криму в резолюції знято», — наголосив А. Парубій. У документі також зазначено, що санкції мають продовжуватися, доки від російської окупації не буде визволено Крим. Голова Верховної Ради подякував членам Палати представників Конгресу США і головам парламентів за спільну солідарну позицію. «Разом ми сильніші й наш голос чути краще, — сказав він. — Країни Балто-Чорноморської дуги спільно тримають щит проти російської агресії».
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати продовжили розглядати проект закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти. У середу парламентарії зупинилися на розгляді 70-ї правки, а вчора, завершивши їх розгляд, проголосували за документ в цілому 238 голосами. Потім на вимогу двох фракцій з трибуни виступив очільник фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Він повідомив, що отримав звернення від підприємців міста Прилуки з приводу встановлення на комерційних вузлах обліку газу модемів для передачі інформації про використаний газ. Їх зобов’язують придбати за власний рахунок, а це щонайменше 30—50 тисяч гривень за кожен. І ця проблема стосується всіх підприємців у країні, наголосив народний депутат. За його словами, НКРЕКП замість того, щоб сприяти розвиткові малого та середнього бізнесу, навпаки накладає додаткові зобов’язання. О. Ляшко висловив вимогу про скасування рішення з приводу встановлення модемів.
Голова Верховної Ради поінформував, що і профільний комітет, і Кабінет Міністрів наполягають на невідкладному розгляді питання про ратифікацію угоди між нашою країною та урядом Королівства Нідерландів стосовно міжнародного правового співробітництва щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року. А. Парубій висловив переконання, що парламент має підтримати цю пропозицію, оскільки слідча група вже довела, що літак збито російськими військовими з російського Буку. «Цей закон необхідний для налагодження співробітництва між обома країнами для розслідувань страшного злочину Путіна та Російської Федерації», — наголосив він.
Заступник міністра юстиції Іван Ліщина повідомив, що ухвалення документа забезпечить ефективне розслідування та притягнення до відповідальності винних у цьому злочині. П’ять країн об’єдналися в єдину слідчу групу для цього розслідування, нагадав він. У 2014-му Рада безпеки ООН прийняла резолюцію про необхідність утворення міжнародного трибуналу для розгляду цієї справи, але в 2015 році Росія заблокувала процес. Пізніше вирішили, що справу вивчатимуть у Нідерландах. Згідно з договором, Україна передасть матеріали справи і зможе долучатися до процесу в разі виникнення такої необхідності.
Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова наголосила, що йдеться тільки про один із епізодів тих трагедій, до яких причетна російська сторона по всьому світу. Ратифікація угоди дозволить врегулювати питання, які виникають у зв’язку з переслідуванням та засудженням у Нідерландах осіб за злочини, пов’язані зі збиттям цього рейсу, акцентувала парламентарій і наголосила: покарання має торкнутися не тільки тих, хто виконував злочинні накази, а й тих, хто їх віддавав. Після обговорення за ратифікацію в цілому проголосував 241 народний обранець. Так само необхідну більшість зібрав суміжний проект закону про виконання угоди з Нідерландами про міжнародне правове співробітництво.
Після цього секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник представив проект змін до деяких законодавчих актів, які стосуються вирішення питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу — учасників Державного концерну «Укроборонпром» перед державою-агресором та/або державою-окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку. Він повідомив, що Російська Федерація нині проводить позовну роботу відносно наших підприємств для того, щоб збанкрутувати їх і зупинити роботу. Доки між нашими країнами ведуться військові дії, про жодні стягнення заборгованості не може йтися, вважає парламентарій. Під час підготовки до другого читання майже всі поправки, які надійшли до законопроекту, враховано. Як наслідок, на його підтримку віддано 261 голос.
Затим народні депутати перейшли до розгляду проекту змін до закону про судоустрій і статус суддів у зв’язку з прийняттям закону про Вищий антикорупційний суд. «Це один із найбільш важливих на сьогодні законів», — сказав Андрій Парубій.
Доповідач, заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв поінформував, що це завершальний документ у низці законів, необхідних для створення і належного функціонування Антикорупційного суду. Від цього голосування залежить, в тому числі, й оцінка наших міжнародних партнерів із запровадження цього важливого органу. До другого читання надійшло 218 поправок і пропозицій. Із них 80 врахували, а 116 відхилили. Стосовно 13 правок комітет не визначився, повідомив його представник. Серед них і поправка, яка стосується того, які саме справи мають передаватися на розгляд Вищого антикорупційного суду. У президентському варіанті законопроекту враховано наполягання міжнародних партнерів, що це мають бути справи, які підслідні Національному антикорупційному бюро, нагадав С. Алєксєєв.
Голова Верховної Ради резюмував, що з приводу внесення найбільш ключових поправок, від яких залежить робота Вищого антикорупційного суду, комітет ухвалив рішення «на розсуд залу». «Щоб ми мали ясне розуміння за що і як ми голосуємо, хочу повідомити, що о 12-й годині запрошую голів фракцій на нараду, щоб ми могли чітко визначити, які з правок будемо підтримувати і щодо яких є більшість». А після завершення розгляду всіх поправок та оголошення десятихвилинної перерви, щоб члени комітету могли порадитись, до яких поправок необхідно повернутися, головуючий закрив засідання. З’ясувалося, що часу для узгодження потрібно більше. «Розуміючи значимість цього законопроекту, і знаючи наскільки важливе його прийняття, прошу авторів та представників робочої групи зібратися для узгодження, щоб коли зберемося після обіду, ми могли точно і твердо знати рекомендації комітету з приводу того, які з правок є важливими, — сказав Андрій Парубій. — Дві години — це достатній час для проведення фахової дискусії. Прошу юридичний відділ апарату Верховної Ради максимально посприяти в юридичному оформленні правок і сподіваюся, що о 16-й годині зможемо повернутися в зал з готовим рішенням і перейти до голосування».
З днем народження вітали народних депутатів Євгена Дейдея та Павла Різаненка.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua