Раніше, перед тим як назвати кількість дітей, які отримали статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, працівники соціальних служб Луганщини спочатку витримували велику паузу. І не тому, що не знали цю цифру, просто кількість таких дітей була дуже маленька й зовсім не відповідала реальній картині. У певному сенсі її навіть соромно було вимовляти: за всі попередні роки статус отримали всього дев’ятеро. Але згадаймо ті численні випадки, коли під час обстрілів прифронтових територій найменші за віком жителі області отримували поранення чи контузії. А якої душевної травми завдає страх втратити батьків, близьких родичів, друзів чи рідну оселю. А який жах наводить один лише свист снаряда!.. Отже, тих дітей, хто постраждав від цієї війни і має право на відповідний статус, треба рахувати сотнями. Причиною, яка уповільнювала всю роботу з надання такого статусу, був складний механізм оформлення. Соціальні працівники і Луганщини, і Донеччини неодноразово звертались до офіційного Києва з проханням спростити процедуру. І врешті достукались.

Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію своєї постанови про порядок надання статусу дитині, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Механізм отримання цього статусу тепер значно спрощений.
— Насамперед цей статус можуть отримати діти, які мають поранення, контузії, каліцтво, зазнали фізичного, сексуального насильства, були викрадені чи незаконно вивезені за межі України або утримувались у полоні, зазнали психологічного насильства тощо, — пояснює директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса. — Що відрізняє нову постанову від старої? Прийнято рішення розширити категорії і вивести окремо підпункт «Психологічне насильство». У попередній постанові процедура була доказовою лише через кримінальне провадження. Тобто, якщо є причина отримати такий статус, то батьки дітей повинні були написати заяву до поліції, звернутись до судмедекспертизи, відкрити кримінальне провадження, і лише після цього могли подавати пакет документів до служби у справах дітей. У новій постанові довідку судмедекспертизи скасовано. Сьогодні батькам достатньо подати свідоцтво про народження своєї дитини, документ, що посвідчує особу заявника, довідки, якщо дитина перебуває в дитячому закладі і якщо має статус ВПО. Крім того, потрібен документ, що підтверджує проживання дитини в населеному пункті на території, де здійснюється антитерористична операція. Тобто на сьогодні для отримання статусу дитина не обмежується обов’язковою наявністю довідки переселенця.
Руслан Колбаса також звертає увагу на те, що ця постанова розширює підстави для отримання статусу тим дітям, батьки яких брали участь в АТО і загинули. За роки вторгнення російських військ на нашу територію від ворожих снарядів та куль загинуло понад 1900 військових, у тому числі і бійців добровольчих батальйонів. Отже, цілком справедливо, що їхні діти мають на статус повне право. І діти, в яких загинули батьки як цивільне населення, також. Бо отримана психологічна травма залишиться в них на десятки років.
— Окремо також спрощено порядок з отримання статусу через контузії, каліцтва та поранення, — продовжує розтлумачувати пан Руслан.
— Якщо, скажімо, раніше статус можна було отримати тільки через кримінальне провадження, то зараз дозволено обмежитись довідкою, випискою з медичної картки або констатаційним висновком спеціаліста після медичного обстеження та лікування дитини в медичних закладах.
Але деякі питання все ж продовжують залишатися у полі діяльності поліції. Скажімо, якщо відбулось сексуальне, фізичне насильство, то цей факт треба доводити. Крім того, поліція розглядає факти викрадення чи незаконного утримання дитини, а також перевіряє, чи залучалась вона до воєнних дій і чи була втягнута в збройні формування.
Після внесення змін до відповідної постанови уряду служба в справах дітей Луганської області помітно активізувала свою роботу в напрямку оформлення документів для отримання цього статусу. За останні місяці в службу звернулось 32 сім’ї, і 10 дітей уже його отримали. «Але це лише початок», — стверджує Руслан Колбаса.
Прикро лише те, що досі невідомо, які ж пільги отримуватимуть такі діти. Як з’ясовується, робоча група при Міністерстві соціальної політики, до складу якої входять представники громадських організацій, депутати Верховної Ради, соціальні працівники, лише працює над законом про надання пільг і допомоги цій категорії дітей. Паралельно удосконалюють і саму постанову. Поки що ці діти отримують пільги як внутрішньо переміщені особи. Як довго це триватиме, сказати ніхто не береться.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.

 

КОМЕНТАР ЮРИСТА

Термін «дитина, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту» вперше в нашому законодавстві з’явився в січні 2016 року, коли в Закон України «Про охорону дитинства» було внесено відповідні зміни. Проте отримання цього правового статусу сьогодні для дитини на практиці поки що нічого не дає, оскільки реальних пільг, наприклад, як це передбачено Законом «Про соціальний захист дітей війни», для них немає.
Водночас слід зазначити, що у Верховній Раді України зареєстровано декілька законопроектів (№№ 6270, 6270-1, 6510), спрямованих на унормування цієї проблеми і встановлення конкретних прав, гарантій і компенсаторів дітям, постраждалим від бойових дій.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

 

Перелік документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту.