Учасники російських ток-шоу на ТБ на кшталт «Місце зустрічі», «60 хвилин» тощо із хтивим задоволенням говорять про те, що в Україні скорочується населення. Переважно через від’їзд людей за кордон на заробітки, а дехто й назавжди. Звичайно, таке явище не прикрашає жодну країну, але, як сказав великий І. Крилов, «нім кумочок лічити пнутись, не краще би на себе, кумцю, озирнутись?».
Річ у тім, що від’їзд від’їзду не рівня. Більша частина жителів України їдуть за кордон з бажанням заробити й поліпшити своє становище, а потім повернутися. Лише незначна частина населення залишає Батьківщину назавжди. А от у самопроголошених «республіках» «ЛНР»/«ДНР», яких лагідно опікає російський уряд, ситуація з народонаселенням зовсім інакша. Днями в соцмережах було опубліковано офіційні статистичні дані. Отже, згідно з ними населення «ЛНР»/«ДНР» не просто кудись їде на заробітки, а вимирає. Так, за сім місяців 2018 року в «ДНР» воно скоротилося на понад 10 тисяч осіб. І не за рахунок міграції, а лише за рахунок смертності. У статистичному звіті вказано, що за сім місяців у «ДНР» народилося трохи більш як 6 тисяч дітей, але за цей само період померло 20 227 осіб, тобто більш як утричі більше.
Причому слід зазначити, що люди на Донбасі помирають не від голоду і хвороб. Росія щедро підгодовує сепаратистів, надсилаючи їм гуманітарну допомогу й грошики. Тому харчується населення цілком добре. Однак здавна відомо, що не хлібом єдиним жива людина, їй ще потрібне сприятливе середовище. А воно в самопроголошених республіках явно не сприяє тривалому життю. Літнім людям доводиться по заслужену трудову пенсію їздити на територію, підконтрольну Україні, стояти днями на КПП, де вивертають кишені й перевіряють сумки. Траплялося, що пенсіонери помирали на цих КПП. Не покращує життя відсутність пошти, залізничного й авіаційного сполучення із зовнішнім світом.
Зрозуміло, що такі умови людям аж ніяк не подовжують життя. А молодь скніє від безробіття, незайнятості на узбіччі суспільного життя. У підсумку тривалість життя зменшується... Але значна частина народу все-таки чекає, коли настане час, коли, як було обіцяно ватажками «ДНР», нашому життю заздритиме вся Європа.

Так, з України люди, на жаль, їдуть, але ті, хто виїхав, може повернутися, а померлі — ніколи.

Мал. Віктора СТАРОВА.