У Києві журналістам презентували туристичну галузь міста над Стиром — Луцька

Як наголосив начальник відділу промоції Луцької міської ради Богдан Каліш, Луцьк часто обирають тому, що це задоволення не з дорогих, а ще тут безпечно і всі свої, оскільки місто невелике і комфортне. Також це транзитне місто, тож дістатися сюди нескладно.

Утім, якщо раніше акцент робили на історичну спадщину, розповів посадовець, то тепер намагаються віднаходити якісь нові подієві акценти. Ось так віднедавна став уже загальновідомим «Бандерштат». Фестиваль досить вдало поєднує історичні традиції визвольної боротьби і найновітніші тенденції сучасного мистецтва. У міській адміністрації кажуть, що сталася така широка промоція не без північного сусіда. «Росіяни так багато говорили про фестиваль у негативному ключі, що навіть той, хто не збирався на нього, вирішив таки приїхати. І тепер щороку тут збирається дедалі більше і музикантів, і відвідувачів.
Ще однією луцькою цікавинкою є фестиваль «Князівський банкет». За його основу взяли історичну подію, коли Луцьк приймав з’їзд монархів Центральної та Східної Європи. Було це в січні 1429 року. На ньому мали коронувати князя Литовського Вітовта. І хоч корона зникла, а Волинь тоді не стала королівством, проте, ця подія в сучасному вимірі дуже затребувана. Крім того, тепер тут хочуть збудувати конгрес-хол, де б могли проводити міжнародні форуми і конференції.
Загалом фестивалів у Луцьку відбувається дуже багато, тож чи не кожні вихідні містяни і гості мають нові розваги. Якщо ж говорити про повсякденні, то і їх тут не бракує. Приміром, вас можуть покатати на першому українському всюдиході «Волинянка». Цей надійний позашляховик випускався в місті ще в 1970—1990-ті роки і навіть брав участь у міжнародному автосалоні в Турині та увійшов тоді до десятки найкращих. Тепер раритет гарно прислужився туристам. Відроджують і прогулянки річкою Стир.
Є у Луцька і свій символ. Кажуть, колись це був святий Миколай, захисник міста, але тут вирішили, що символ має бути простіший — і згадали про кликуна. Колись такий глашатай закликав на всі визначні події міста. Тож сьогодні в Луцьку є особа на ставці, яка також сурмить і оголошує про все найголовніше. Нещодавно Луцьк спільно зі своїм побратимом містом Люблін виграли грант на півтора мільйона євро. На ці кошти планують відбудувати вежу Дитинця і зробити музей. Ну і звісно ж, гастрономія, на якій лучани дуже знаються, тож у Луцьку не можна побувати, не скуштувавши місцевих смаколиків. Загалом містяни щирі та щедрі на емоції. Вони не лише скерують гостей, підкажуть, допоможуть, а й поділяться таємницями, які відомі лише місцевим.