Волонтерську групу «Бойові швачки» знають, певно, в усіх військових підрозділах, що воюють з агресором на сході — з початку війни для українських бійців активістки власноруч пошили кількадесят маскувальних костюмів та 18 тисяч трусів. Координатор групи Олександра Перова приєдналася до волонтерського руху ще влітку 2014-го, маючи автомобіль, допомагала то одним, то іншим волонтерам перевозити посилки, різні вантажі. Якось почула, що серед замовлень, які надходили з передової і шпиталів, — є замовлення на білизну, зокрема, на труси. Переговоривши з подругами, що мали швацькі навички, вирішила їх не купувати, а шити. Перша партія «товару» бійцям сподобалася — волонтерки взяли для пошиття яскраві, в квіточку, в клітинку, з різними абстракціями тканини, підібрали сучасні моделі.

«Бойові швачки».

 

Бійці з подарунками від «Бойових швачок».

Фото надане Олександрою ПЕРОВОЮ.

— Потреба в спідній білизні була така, що щотижня ми шили по 400 пар трусів, — каже Олександра Перова. — Наша волонтерка Жанна Шнуренко почала прикрашати вироби мережками і аплікаціями — котами, песиками, створювала цілі композиції з квітів, метеликів, бджілок, пташечок.

Пані Олександра пригадує, що замовлення на їх «брендовий одяг» надходили просто з військових частин. 
— Нині бійці забезпечені всім необхідним, — каже Жанна Шнуренко. — Та все-таки ми продовжуємо шити «бойові». Був випадок, що з шпиталю попросили виготовити білизну 60-го розміру. Тоді на лікування привезли пораненого бійця міцної статури, у бою його форма припеклася до тіла, тож перед операцією одяг прийшлося весь порізати.
Свої вироби «Бойові швачки» — Вікторія Корецька, Ольга Пошуруєва, Ірина Кисловська, Любов Гузовська, Катерина Сидорова, Ніна Коваленко передають на волонтерські пункти, а звідти вони, в разі потреби, відправляються адресатам.
— Не знаю, як би ми справлялися, аби не наші помічники-благодійники, — каже координаторка групи. — Впродовж тривалого часу одна жінка, вона не хоче афішувати своє ім’я, щомісяця купує для нашого «цеху» по два рулони натуральних тканин. Багато допомагає і один приватний підприємець, який теж не хоче називатися. 
— Є в нашому товаристві і сіткарки, — продовжує розповідь координаторка групи. — Понад два роки Наталя Головня й Інна Солганік плетуть маскувальні сітки, і сплели їх вже більше трьох квадратних кілометрів.
Навколо «Бойових швачок» об’єдналося вже чимало людей, у тому числі й з-за кордону, звідки для військових та мешканців прифронтових зон надходять ліки, одяг, товари першої необхідності.
— Спасибі всім, хто допомагає допомагати, — каже Олександра Перова. А їй та її подругам у свою чергу дякують бійці, які на сторінці волонтерської групи у Фейсбуці залишають ось такі відгуки: «Отримали посилочку: масксіточку(вау!!! дякуємоооо!!!), кожух, куртки, светри, футболки, ковдру, взуття, креми, ліки, солодощі, станки для гоління від «Бойових швачок». Дякуємо, рідні, що підтримуєте фронт!»