Учора завершився дводенний візит Голови Верховної Ради Андрія Парубія до Литви в рамках IX сесії Міжпарламентської асамблеї Сеймасу Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща та Верховної Ради України.
Під час зустрічі голів трьох парламентів з Прем’єр-міністром Литовської Республіки Саулюсом Сквєрнялісом Голова Верховної Ради Андрій Парубій подякував всьому литовському народу за підтримку України. Андрій Парубій особливо відзначив гуманітарну допомогу для нашої країни. Зокрема, він нагадав, що реабілітацію у Литві пройшов 221 український військовослужбовець — учасник війни на Донбасі.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Спікер Сеймасу Литовської Республіки Вікторас Пранцкєтіс, Маршалек Сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Битва за серця та розум

Глава парламенту закликав сторони «виробляти спільну стратегію політики захисту інформаційної безпеки та кібербезпеки», адже, за його словами, російський агресор веде війну «за серця і розум» наших співвітчизників. Очільник законодавчого органу влади закликав представників Польщі та Литви також до поглиблення співпраці у сфері енергетичної безпеки.    А. Парубій назвав «перспективною та потрібною ідею створення Регіонального центру протидії російській гібридній агресії». У такому форматі буде можливість спільно напрацьовувати стратегії безпеки в різних сферах. «Це той майданчик, де парламенти мають залучити до роботи свої національні уряди», — підсумував Голова Верховної Ради.

Ідеальне вікно можливостей

Пізніше, спілкуючись із пресою, Андрій Парубій нагадав, що собою являє так званий «план Маршалла» для України. «Ми називаємо його Європейський план, — уточнив він. — Ця ідея виникла на майданчику Міжпарламентської асамблеї Україна — Польща — Литва. Починаючи з 2025 року в ЄС головуватиме Польща, а з 2027-го — Литва. І ми спільно трактуємо, що це буде ідеальне вікно можливостей для прийняття важливих стратегічних рішень для України. Зокрема, для вступу в Європейський Союз. Наша домовленість полягає в тому, щоб ми спільно, спочатку на тристоронньому рівні, розробили план заходів, які має зробити Україна для досягнення цієї мети, і які мають виконати Польща та Литва, щоб допомогти нашій країні, і поширити цю ідею поміж інших європейських партнерів. Суть і логіка цього плану полягає в тому, щоб до 2027 року підготувати низку заходів, які допоможуть зробити реальні кроки для інтеграції України в ЄС».
Голова Верховної Ради також прокоментував вибори, які пройшли на окупованих територіях. «Це нікчемна подія для того, щоб реагувати на неї постановами, — сказав він. — Вважаю, Російська Федерація продемонструвала, що зриває будь-які мирні домовленості та в односторонньому порядку виходить з процесу переговорів, які б дозволили політико-дипломатичним шляхом розв’язати проблему окупованих територій. Відповідь може бути тільки одна — не тільки продовження, а й посилення санкцій проти РФ. Тільки такою має бути реакція цивілізованого вільного світу на той спектакль, який називають проведенням виборів». Під час брифінгу Андрій Парубій підтвердив, що парламентарії мають намір у четвер, 22 листопада, перейти до розгляду бюджету. «Маємо схвалені в першому читанні Бюджетний та Податковий кодекси, — сказав він. — 22 листопада розглянемо зміни до другого читання і перейдемо до прийняття бюджету. Це одна із передумов отримання фінансової допомоги для нашої держави, яка нині є важливою для нашої країни».
Завершуючи свій виступ, Голова Верховної Ради поінформував, що наступного року Міжпарламентська асамблея проходитиме в Україні. «Нагадую, що недавно створено Міжпарламентську асамблею Україна — Молдова — Грузія, — сказав він. — Запропонував, щоб наступна асамблея пройшла із залученням Балтійської міжпарламентської асамблеї, куди входить також Естонія та Латвія. Важливо, щоб зібралися всі голови парламентів для вироблення спільної позиції. Можливо, результатом і стане створення спільного стратегічного центру протидії гібридній агресії».

Спільна боротьба за незалежність триває

Учора Голова Верховної Ради України виступив на пленарному засіданні Сеймасу Литовської Республіки. Андрій Парубій назвав символічним те, що його виступ відбувся одразу після того, як вчергове Литовський парламент продемонстрував свою підтримку Україні. Україна, Литва і Польща відзначають століття відродження своїх держав, зауважив він, і протягом тих ста років Україна на кожному етапі відчувала таку ж підтримку Литви. «Сто років тому, коли ми боролись за українську незалежність, Україна і через литовських добровольців, і через дипломатичну підтримку дуже твердо відчувала підтримку Литви», — сказав глава парламенту і додав, що під час Другої світової війни спільно боролися і українці, і литовці. «І в сибірських таборах ми були поруч, пліч-о-пліч у своїй спільній боротьбі за нашу незалежність», — зауважив А. Парубій.
Литва завжди була прикладом у визвольній боротьбі за незалежність, наголосив очільник законодавчого органу влади: «25 років тому ми всі дивилися на Литву і на Вільнюс і знали — коли Вільнюс розпочне боротьбу, коли Литва розпочне боротьбу, то й інші країни піднімуться». Він також нагадав, що в 89-му році, будучи зовсім хлопцем, приїжджав у Вільнюс, щоб друкувати незалежну пресу для України. «І власне, звідси ми її везли всією Україною, для того, щоб розповісти правду про нашу боротьбу», — сказав А. Парубій.
«Резолюція, яку ми прийняли сьогодні, нагадує, що боротьба триває, ворог — незмінний, і нам доводиться і надалі боротися за свою незалежність, — сказав глава парламенту. — Українці сьогодні ведуть цю війну зі зброєю в руках, захищаючи свою Незалежність. Кожного дня наші бійці на передовій бороняться та ризикують власним життям. Ми чуємо про смерті наших хлопців і про всі бої, які йдуть на лінії розмежування. Бої проти однієї із найпотужніших армій світу. Але можу з гордістю сказати -українські воїни твердо стоять на позиціях і твердо відбивають будь-які атаки і провокації».
А. Парубій зазначив, що Міжпарламентська асамблея Україна — Польща — Литва, на якій обговорюються і пропонуються алгоритми забезпечення інформаційної, енергетичної та економічної безпеки, покликана гарантувати безпеку «і наших країн, і всього вільного світу». За його словами, «важливо, що ініціатива засудити проект «Північний потік-2» виникла на цьому майданчику рік тому, і її змогли підтримати голови парламентів всього нашого регіону — Литви, Латвії, Естонії, Молдови, України, Польщі». «Ми змогли продемонструвати нашу позицію не як окремих держав, а позицію всього регіону, простору свободи тих країн, які межують з Російською Федерацією, тих країн, які сьогодні є «щитом Європи», які кожного дня захищають вільний світ від путінської російської агресії, — наголосив Голова Верховної Ради. — І в цьому є наша сила, і запорука нашої перемоги».
У литовському парламенті А. Парубій також розповів про поїздку з Расою Юкнявічене на передову на Донбас. Кожен свій виступ вона закінчувала словами: «Не хочу більше відроджувати наші держави. Ми не дозволимо нікому загарбувати наші країни. Не допустимо поразки, і не дамо, щоб наші діти знову були змушені воювати за незалежність». «Наша боротьба — це відповідальність перед нашими дідами та батьками — перед тими, хто воював і віддавав своє життя за країну. І це наша відповідальність перед дітьми і тими, хто прийде після нас. Переконаний, що дух братерства між нашими народами й солідарність усього вільного світу забезпечить перемогу і успіх», — проголосив глава парламенту.
Андрій Парубій побажав своїм колегам свободи і незалежності та сильного духу. «Слава Україні, Слава Литві!» — завершив він.
Учора у Вільнюсі підписано Кінцевий документ IX сесії Міжпарламентської асамблеї Сейму Литовської Республіки, Сейму та Сенату Республіки Польща та Верховної Ради України. Наступна X сесія Міжпарламентської асамблеї відбудеться у Києві на початку червня 2019 року.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.