Щороку одне й те ж саме! Ще з літа Прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ проводять наради, наказують, мовляв, ви ж дивіться, не підведіть! Знаєте, що відповідальність за зрив опалювального сезону — цілком і повністю на вас! «Так точно, — беруть під козирок чиновники — представники місцевої влади: — Раді старатися!» І... стараються?

Сміла — єдине місто в Україні, де до минулого тижня не увімкнули опалення. Лише після прямої вказівки Президента України про негайну подачу газу і тепла людям, заворушилися. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, керівники місцевих територіальних органів влади включилися в роботу і лише після прийняття відповідного рішення аж на засіданні оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС) під головуванням Президента України Петра Порошенка, вдалися таки до конкретних дій із забезпечення жителів міста теплом.
За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка, вперше в історії України рішення про запуск опалення приймалося на рівні комісії з ТЕБ та НС. Та ще й за безпосередньою участю першої особи держави — додамо ми. Президент України Петро Порошенко просто на засіданні оперативного штабу вкотре вже наголосив: «Опалення в містах — це пряма відповідальність міських голів. Підготовка до зими — відповідальність місцевої влади. Я для того й ініціював децентралізацію, щоб передати левову частку коштів на місця, які сьогодні вже становлять 52% консолідованого бюджету країни... Негайно дайте людям газ і тепло під мою відповідальність!» Спасибі, коли б не втручання гаранта, то й досі, виходить, мерзли б сміляни!
Нагадаємо, на нещодавньому засіданні уряду прийняті рішення про неможливість відключення газу від теплопостачальних підприємств в опалювальний період і додатково — пропозиція Прем’єр-міністра України — щодо надання позики для міста Сміла в розмірі 25 млн грн для запуску опалювального сезону.
Також до Сміли на сесію міськради прибув заступник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк, голова ОДА Черкаської області і його заступник для вирішення питання щодо теплопостачання. Передбачалось укладання договорів з НАК «Нафтогаз України» та відновлення теплопостачання. Проте, на жаль, сесію заблокували представники місцевої влади. І таке потрібне рішення не прийняли.
Утім, уже 15 листопада у Смілі почалося підключення котелень до газу, повідомив Геннадій Зубкo. Не минуло й трьох годин з моменту проведення засідання комісії ТЕБ та НС, як почали подавати газ на перші 8 котелень з 20. До них підключено 5 дитячих садочків, 7 шкіл, 3 лікарні, 45 житлових будинків зі 152. Подавали газ насамперед до котелень, що обслуговують соціальну сферу.
Наступного дня — 16 листопада — роботи із запуску теплопостачання відновлено від самого ранку. У робочому режимі з подачі теплоносія працює 9 котелень. Підключено газопостачання на 15 котелень (з 20). Від них тепло подається на 8 дитсадків, 9 шкіл, 3 лікарні та 77 житлових будинків зі 152. З теплом ще 4 дитсадки, 5 шкіл, 3 лікарні та 47 житлових будинків. Про перебіг підключення решти 5 котелень і вихід на робочий температурний режим віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко пообіцяв інформувати додатково. До 20 котелень підключено 152 будинки, в яких проживає 19 700 осіб.
А ще Геннадій Зубко подякував усім небайдужим спеціалістам, менеджерам і пересічним працівникам... голові ДСНС України Миколі Чечоткіну, заступнику НАК «Нафтогаз України» Сергію Переломі, своєму заступнику Едуардові Кругляку, голові Черкаської ОДА Юрію Ткаченку та його заступнику Сергію Овчаренку, голові правління ПАТ «Черкасигаз» Сергію Буяну. Он воно як! А от імена тих, з чиєї вини населення Сміли — близько 70 тисяч осіб — наражалося на небезпеку і потерпало від холоду, а саме місто ризикувало стати другим Алчевськом, так і не названі. Зачекаємо?
І насамкінець! Головне в чиновницьких іграх-розвагах та ігрищах те, як подати інформацію. Промимрив щось, притрусив голову попелом — значить винен і отримаєш на горіхи під саму зав’язку. Хоча давно щось такого не бувало... А відрапортував по-молодецькому, мовляв, Сміла з теплогенерацією!
У ніч на 17 листопада у Смілі підключили всі котельні. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
«Місто з теплогенерацією. 29 годин з моменту команди на запуск. Запустили все! Навіть найбільшу і найважчу котельню 
№ 25!.. Я завжди був переконаний: наші фахові інженери — найкращі, особливо в кризових ситуаціях.
Так тримати і контролювати ситуацію!
Ще раз дякую фахівцям...»
Ну, хіба не герої?

Підсумовував Віктор БОНДАР.