«Алло!.. Лікарю, це фельдшер медичного пункту 92-ї, у нас «300», їдемо на точку евакуації, за 10 хвилин будемо, готуйтеся!»

Лікарсько-сестринська бригада 66-го військового мобільного госпіталю в Авдіївці — це один із трьох мобільних підрозділів поблизу першої лінії оборони ООС. Основне її завдання — надати лікарську допомогу пораненому протягом 60 хвилин.
«Нам везуть пораненого, всі коментарі після роботи», — категорично і безапеляційно заявив мені начальник лікарсько-сестринської бригади старший лейтенант медичної служби Дмитро Чорний, хоча ще за хвилину-дві до цього закипів чайник, і ми мали йти пити каву та спокійно спілкуватися.
Дмитро Чорний. Народився на Вінниччині. У 2004-му закінчив Вінницький медуніверситет. У 2016-му із Запоріжжя призвався за контрактом до 66-го ВМГ. За спеціальністю хірург-травматолог.
Бригада медиків 92-ї омбр доставила пораненого військовослужбовця з промзони. В результаті ворожого обстрілу однієї з позицій він дістав бойове поранення верхньої кінцівки.
— З усіма медиками, які працюють у зоні нашої відповідальності, є телефонний та радіозв’язок. До мене першого надходить повідомлення про пораненого чи травмованого. Поки його везуть, попередньо уточнюю ділянку ушкодження, стан пацієнта: легкий, середній, важкий, шоковий, не шоковий, агональний, не агональний. Наша група у повному складі перебуває в режимі очікування біля пересувного хірургічного комплексу, — розповідає Дмитро Чорний.
Приїхали! Перенесли пораненого до операційної. Почали...
Повна взаємодія, контакт лікарів бригади з командою доставки, з пацієнтом, встановлення попереднього діагнозу.
«Потерпи, братику, все буде добре з твоєю рукою. Після одужання тиснутимеш правицю друзям так, що ті мимоволі стискатимуть зуби», — заспокоював бійця Дмитро.
— Ми зробили поверхневу ревізію рани. Побачили, що є пошкодження м’яких тканин, перелом кістки, зняли джгут, переконались, що немає довготривалої кровотечі, особливо артеріальної, вона найнебезпечніша, обробили антисептиками, перевірили стан периферичних судин. Анестезіолог увів знеболювальне, перейшов до контролю і підтримання всіх життєво важливих функцій організму пораненого, — прокоментував мені дії своєї команди її керівник і доповів уточнену інформацію про пацієнта «нагору». Колегіальне рішення назріло миттєво — евакуація санітарним автомобілем до Покровська. «Таблетки» і «Газелі» в 66-му вже давно не використовують, тут поранених транспортують сучасними й комфортними українськими «Богданами».
Готуючись до «подорожі», а це майже півтори години, пацієнт зігрівся, йому дали кровоспинне, антибіотики, знеболювальне, яке із запасом діятиме весь цей шлях, і у супроводі санітара відправили на наступний етап медичної евакуації — до військово-медичного госпіталю.
У своєму розпорядженні бригада має єдиний в Україні дослідний зразок пересувного операційного комплексу на базі автомобіля «КрАЗ». Це сучасна операційна на колесах, яку військовому мобільному госпіталю ще у червні 2017 року передав Президент України Петро Порошенко.
«Це не комплекс, а мрія!» — запевняє співрозмовник. Тут є хірургічний стіл, безтіньова хірургічна лампа, обладнання для стерилізації інструменту, сухожарова шафа, готові комплекти для операційних втручань різних видів і ступенів складності, анестезіологічна консоль із монітором контролю пацієнта, апарат штучного дихання, концентратор кисню, дефібрилятор із монітором діяльності серця, коагулятор, відсмоктувач, шафи з повним комплектом необхідних розчинів: крохмалі, кровозамінники, кровоспинні, антибіотики, прості й складні знеболювальні, є системи автономного електропостачання, обігріву, кондиціювання повітря, контролю освітлення, знезараження повітря, кварцування. А в нових моделях, які стануть на серійне виробництво, будуть ще й холодильники для зберігання крові та плазми.
— Маючи таку нагоду, через газету хочу висловити подяку своїй команді за відданість, професіоналізм та надійне плече. Кожен з нас, від лікаря до водія, працює на один спільний результат — життя і здоров’я пораненого. Наша готовність щосекундна, і так — 24/7. Ми ж на війні! — каже Дмитро Чорний. — А у День Збройних Сил України ми, військові лікарі, вітаємо всіх захисників України! Бажаємо перемогти ворога, відвоювати свої території, закрити кордони. А лікарям — повернутися додому і робити свою справу — лікувати людей!

Фото надано Андрієм АГЄЄВИМ.