Футбол. Ліга Європи. Груповий етап. 6-й тур. 13 грудня.
Група К. «Ренн» (Франція) — «Астана» (Казахстан). 2:0.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Яблонець» (Чехія, Яблонець-над-Нісоу). 0:1. Гол: Долежал, 10.
«Динамо»: Бущан, Кендзьора, Бурда, Кадар, Миколенко, Сидорчук, Шепелєв, Циганков, Шапаренко (Цитаїшвілі, 59), Вербич, Бєсєдін (Дуелунд, 66, Андрієвський, 75). Тренер — Олександр Хацкевич.
«Яблонець»: Груби, Голеш, Говорка, Лішка, Ганоушек, Травнік, Кратогвіл (Бржечка, 90), Гюбшман, Йовович (Соболь, 79), Грамоста (Акоста, 70), Долежал. Тренер — Петр Рада.
Рефері — Вільяльмюр Торарінссон (Ісландія).
Київ. НСК «Олімпійський». 11 300 глядачів. 0 градусів.
 
В Н П М О
1. «Динамо» 3 2 1 10 — 7 11
2. «Ренн» 3 0 3 7 — 8 9
3. «Астана» 2 2 2 7 — 7 8
4. «Яблонець» 1 2 3 6 — 8 5
 
Цей матч для обох команд уже не мав турнірного значення. За будь-якого результату кияни залишилися б на першій сходинці в турнірній таблиці, а чеський клуб — на останній.
Гості перед київською зустріччю не виграли жодного поєдинку. Тому, як з’ясувалося, сумлінніше поставилися до виконання завдання. А кияни явно провалили перший тайм. І не лише тому, що пропустили вже в дебюті, а через низький рівень організації гри. Вони були надто мляві і недостатньо вмотивовані. Їм бракувало агресії в атаці.
Натомість гості грамотно вибудували оборону, не даючи киянам створити щось істотне попереду. І дуже настирно і гостро контратакували. Скажімо, лише майстерність Бущана на 34-й хвилині врятувала господарів від другого гола. Знову потужним і підступним ударом потурбував Долежал.
Після перерви кияни прокинулися, помітно додали у швидкості. І почали виникати моменти біля воріт Груби. На 60-й хвилині міг забити Бєсєдін, але зблизька влучив у бокову стійку.
Була нагода і в Дуелунда, який замінив Бєсєдіна, але він пробив трохи вище. І в той момент данець зазнав ушкодження і залишив поле. Кияни продовжували атакувати. Але їхні наступальні дії, на жаль, були швидше хаотичними, ніж осмисленими.
Звичайно, приємно, що «Динамо» виконало завдання і вийшло до 1/16 фіналу з першого місця. Але ця поразка дещо зіпсувала свято.
 
***
 
Олександр Хацкевич:
— Хотіли вдало завершити рік, але нам це не вдалося. У першому таймі не вистачало агресії попереду. Натомість занадто багато дозволяли супернику в центрі поля, в опорній зоні. «Яблонець» комфортно почувався на нашій половині. Потім недопрацювали на стандарті та пропустили. Без поразок не буде перемог. З кожного матчу потрібно робити висновки.
Ми достроково гарантували собі перше місце в групі, тому вже не було належного настрою на матч — остання зустріч перед відпусткою...
 
***
 
Група Е. «Арсенал» (Англія, Лондон) — «Карабах» (Азербайджан, Агдам). 1:0.
«Спортінг» (Португалія, Лісабон) — «Ворскла» (Україна, Полтава). 3:0. Голи: Монтеро, 17, Мігел Луїш, 35, Даллку, 44 (у власні ворота).
«Спортінг»: Сален, Рістовський (Коррейя, 64), Коатес, Пінту, Акунья, Петрович, Мігел Луїш, Фернандеш (Паш, 73), Кабрал, Мане, Монтеро (Маркеш, 59). Тренер — Марсел Кейзер.
«Ворскла»: Ткаченко, Пердута, Даллку (Коломоєць, 46), Чижов, Саків, Ребенок, Скляр, Чеснаков, Артур (Кане, 77), Габелок, Карека (Сергійчук, 68). Тренер — Василь Сачко.
Рефері — Мануель Шюттенгрубер (Австрія).
Лісабон. «Жозе Алваладе».
 
В Н П М О
1. «Арсенал» 5 1 0 12 — 2 16
2. «Спортінг» 4 1 1 13 — 3 13
3. «Ворскла» 1 0 5 4 — 13 3
4. «Карабах» 1 0 5 2 — 13 3
 
Сьогодні «Спортінг» і «Ворскла» — команди різного рівня. Отакі реалії. Сподіватимемося, що в матчах із португальцями й «Арсеналом» полтавчани отримали певний досвід, котрий буде їм у пригоді в майбутньому...
 
***
 
У понеділок відбудеться жеребкування єврокубків. Воно назве суперників «Динамо» і «Шахтаря» в 1/16 фіналу Ліги Європи. Матчі відбудуться в лютому.
 
Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.