Кардинально щось змінити на краще в конкретному регіоні, місті, селі чи селищі можна, лише ґрунтуючись на сталому і розумному зростанні, збереженні і відновленні природних ресурсів, тісній взаємодії з органами правопорядку, залученні громадян до виявлення та розв’язання безпекових проблем.
Цей європейський постулат став однією з визначальних цілей реформи місцевого само-врядування і територіальної організації влади, яка успішно крокує країною. «Зміни є і вони очевидні та переконливі, — каже державний експерт Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону Наталія Яровенко. — Підсумовуючи результати конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» за 2018 рік, з-поміж провідних тем якого було і «Формування безпечного життєвого середовища».
Комфортне життя вітчизняних громад залежить від багатьох чинників. Фіналісти конкурсу, який міністерство традиційно організовує в партнерстві з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», продемонстрували комплексний підхід до цієї проблематики.

В їхніх громадах уже успішно працюють муніципальні варти і добровільні пожежні дружини, запроваджено ефективні системи роздільного збирання та утилізації відходів, обладнано тротуари, пішохідні переходи, встановлено сучасне освітлення території, діють новітні відновлювальні джерела енергії, функціонують структури і платформи з управління безпекою», — розповідає пані Наталія.
Приклади таких зразкових безпекових практик і справді вражаючі. Це набутки дипломантів цьогорічного конкурсу — Вінницької, Маріупольської та Івано-Франківської міських рад, об’єднаних територіальних громад (ОТГ) — Баштанської (Миколаївщина), Веселівської (Запорізька область), Пирятинської (Полтавщина), Мерф’янської (Харківщина).

Взірцем для наслідування є Центр громадської безпеки Тростянецької міської ради ОТГ (Сумська область). Унікальна система управління проблемами безпечного середовища діє на території Добросельської селищної ради (Лиманський район Одеської області). До речі, обидві згадані практики авторитетна конкурсна комісія відзначила найвищими дипломами І ступеня і знаком беззаперечних лідерів «Кристал».
Не будемо зайвий раз говорити про актуальність безпекової теми для прикордонних регіонів, територіальних громад і країни загалом. Надзвичайно важливо, що це вже наш власний український досвід, та ще й європейського штибу. Його не треба придумувати як новітнє колесо — завдяки конкурсу «Кращі практики» в Мінрегіоні створено унікальний банк найкращих інновацій вітчизняного місцевого самоврядування. Просто заходьте на сайт, вивчайте і запозичуйте.