У Квасилівському професійному ліцеї, що на Рівненщині, відкрили Центр сучасних зварювальних технологій, де 130 учнів, що навчаються за спеціальністю електрозварювальник, можуть отримати не лише теоретичні знання, а й опанувати професійні навички на сучасному обладнанні європейського рівня. Тут для практичних занять облаштували півтора десятка робочих місць.
— Обладнання виготовлене в Австрії. Аналогічне можна побачити на наших сучасних підприємствах. Тому наші учні будуть добре підготовленими та конкурентоспроможними на ринку праці. Це вигідно як майбутнім працівникам, так і підприємцям. Адже молодим фахівцям не потрібно буде перекваліфіковуватись, а бізнесмену — затрачати кошти на навчання працівника, — розповідає директор закладу Олександр Савчук.
2,7 мільйона гривень з державного, понад 400 тисяч з обласного бюджету та ще 200 тисяч гривень ліцею — саме стільки коштів інвестували в новий центр. Серед обладнання — апарати ручного зварювання, автоматичні та напівавтоматичні зварювальні машини. Є тут і плазморіз з програмним керуванням, завдяки якому здійснюються всі новітні надписи на металі.
— Це вже тринадцятий такий навчально-практичний центр на Рівненщині. Для молоді це хороший досвід та можливість випробовувати оновлене устаткування. Таким кваліфікованим фахівцям на підприємствах створюються комфортні умови, підвищують заробітні плати. Це добре, адже тоді працівники думають не про те, як поїхати за кордон на заробітки, а працювати в Україні й думати про майбутнє, — каже голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, який побував у центрі і сам виявив бажання спробувати зварити кілька швів під час майстер-класу «Аргонно-дугове зварювання» (на знімку ліворуч).

Олександра ЮРКОВА.
Фото Тетяни ПАНАСЮК.