У парламенті зареєстровано законопроект, яким пропонується продовжити пільговий період розмитнення авто на іноземній реєстрації. Автори проекту — народні депутати України Роберт Горват, Валерій Лунченко та Василь Петьовка.

Народні депутати пропонують продовжити термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією із нинішніх 90 днів (термін спливає 22 лютого) до 180 днів. Отже, автовласники мали б змогу скористатися пільгою до 23 травня.

«Зважаючи на вкрай величезну кількість бажаючих розмитнити авто за пільговими ставками та надмірну завантаженість українських митниць, ми пропонуємо парламенту надати власникам авто на іноземній реєстрації додаткові три місяці для пільгового розмитнення автівок», — повідомив співавтор проекту Роберт Горват. І додав, що порушував питання введення довшого пільгового періоду під час розгляду відповідних законопроектів у Комітеті з питань податкової та митної політики.

«Тоді ця пропозиція не знайшла потрібної підтримки. А нині, переконаний, необхідність внесення цих змін буде очевидною для парламентаріїв. Упевнений, такий крок дасть змогу розв’язати проблему автомобілів на європейських номерах ефективніше та з меншим навантаженням на автовласників. Відтак сподіваюся на підтримку колег у профільному комітеті та парламентській залі», — заявив Роберт Горват.

Згідно з даними ДФС, від початку дії пільгового періоду застосування ставки акцизного податку для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією цією можливістю скористалися власники понад 65 тисяч автівок, а до бюджету надійшло понад 4,1 мільярда гривень.

Із загальної кількості розмитнених автівок майже 55 тисяч — це ті, які перебували на митній території нашої держави з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили 467 мільйонів гривень (8500 за кожне авто). Це звільнило людей від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строків та умов ввезення якого не дотримано.

Ужгород.