З міського бюджету майже 6 млн грн надано на програму енергозбереження «Теплий дім». Ці кошти спрямують на відшкодування частини кредитів, які ОСББ та ЖБК залучають на реконструкцію та модернізацію багатоквартирних будинків.

За чотири роки дії програми було надано 113 кредитів на понад 41 млн грн та відшкодовано з міського бюджету 9,3 млн грн. Рекордну суму кредитів і відшкодування об’єднання співвласників отримали торік.

Як розповіли у міськраді, ОСББ та ЖБК отримують відшкодування частини кредиту з муніципальної скарбниці у розмірі 30% від максимальної суми, але не більше 400 тис грн. Кошти переважно спрямовують на утеплення будинків, заміну вікон і дверей, встановлення індивідуальних теплових пунктів, капітальний ремонт інженерних мереж. Лише торік шість будинків комплексно утеплили зовнішні стіни.

Нині у Львові створено 1276 ОСББ, і потреба в кредитах зростає. Міський голова Андрій Садовий вважає, що необхідно кардинально змінити ситуацію і пріоритети, більше коштів виділяти на утеплення, бо це велика економія газу. В Україні в державному бюджеті закладено 55 млрд грн на субсидії, а на утеплення будинків лише 400 млн грн.

Львів.