Відповідь на це питання шукали фахівці в галузі енергетики, екологи, громадські активісти та представники влади під час проведення круглого столу в ОДА. На ньому вперше була презентована методика оцінки економічного потенціалу відновлюваних джерел енергії Хмельниччини. Її розробили за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» для того, щоб оцінити можливості використання сонячної та вітрової енергетики, наявної біомаси та біогазу, гідроенергетики та інших джерел «зеленої» енергії в енергетичному забезпеченні краю.

Надалі на основі аналізу ресурсного потенціалу області готуватимуться пропозиції щодо інвестиційних проектів, які відповідають специфіці регіону та зможуть забезпечити раціональне та ефективне використання цих ресурсів.

Уже сьогодні в області дедалі активніше використовують можливості сонячної енергетики. Її використовують як окремі установи, зокрема Хмельницький національний університет встановив сонячні батареї на своїх навчальних корпусах, так і територіальні громади. А інвесторами цих проектів виступають як вітчизняні, так і закордонні компанії. Нещодавно будівництво сонячної електростанції потужністю 11 МВт на території краю розпочала турецька компанія. Вона запропонувала проекти з будівництва сонячних електростанцій загальною потужністю 100 МВт не тільки в Хмельницькій, а й в інших областях.

Під час круглого столу своє бачення побудови бізнес-моделі енергетичного кооперативу в області представили активісти Хмельницького енергетичного кластеру. Основна його ідея — можливість інвестування коштів в проекти «зеленої» енергетики з різних джерел: приватних компаній, комунальних підприємств, приватних осіб.

Першим кроком на цьому шляху, на думку фахівців, може стати встановлення дахових сонячних котелень на дахах як комунальних закладів, так і багатоповерхівок. Енергетичний кластер готовий спільно з представниками органів місцевого самоврядування провести аналіз та визначити в межах області, які саме дахи можуть бути використані для цієї мети та запропонувати ці об’єкти інвесторам для облаштування сонячних електростанцій.

Свою думку щодо можливостей використання альтернативних джерел енергії висловили і представники ПАТ «Хмельницькобленерго». Вони вважають, область може повністю забезпечити себе електроенергією саме за рахунок відновлюваних джерел. Однак при цьому потрібно вирішити низку важливих технічних питань. Приміром, одне з них — навчитись проводити балансування в електричних мережах через нерівномірність вироблення сонячної енергії. Як зазначають в енергопостачальній компанії, загалом теперішній стан електромереж суттєво обмежує перспективи, бо потребує значної модернізації та відповідно — значних капіталовкладень.

Учасники дискусії не оминули увагою й проблему формування тарифів на «зелену» енергію. Адже наразі коштує вона значно дорожче, від тієї, що виробляється традиційними способами. Тож збільшення її частки може призвести до подорожчання електроенергії для споживача. Чи готовий він мати такі додаткові витрати?

Не викликає сумніву, що саме енергія альтернативних джерел — це майбутня перспектива енергетики. Але запроваджуючи її сьогодні, важливо збалансувати всі переваги та ризики нових моделей енергозабезпечення.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.