В «Л/ДНР», як у колишні часи в СРСР, усі прорахунки й невдачі пояснюють винятково підступами ворога — України, яка влаштовує капості, шкодить «вільним республікам» скрізь, де тільки може.

Якщо газ у квартирі вибухнув, трамвай з рейок зійшов, машина розбилася — все це пояснюється діями диверсійних груп ЗСУ. Просто дивно, чому ще цьогорічні рясні снігопади, від яких провалилися дахи на підприємствах, вокзалах і житлових будинках, не додумалися віднести на рахунок підступу українців. Натомість про підірвання одіозних бандитських командирів Гіві та Мотороли й особливо ватажка «ДНР» Захарченка місцеві й російські пропагандисти одразу поклали провину на міфічних диверсантів ЗСУ. А нещодавні вибухи по-близу «резиденції» нинішнього ватажка «ДНР» Пушиліна — безсумнівно, сплановані в Генштабі ЗСУ.

Для боротьби з цим супротивником ватажки «ДНР» намагаються залучити широкі верстви населення. Для виховання належного градуса ненависті до України придумали нову витівку: оголосили збір осколків мін і снарядів, з яких обіцяють виготовити медалі з написами «Зрадникові України». Нагороджувати ними хочуть насамперед керівництво України.

Цікава ініціатива. Як заведено в російських апологетів, тут усе поставлено з ніг на голову. За здоровою логікою, зрадниками є не хто інший, як сепаратисти. Уряд України діє цілком законно, він зобов’язаний усіма способами захищати цілісність і незалежність своєї держави. Російські політики зазвичай посилаються на горезвісний «референдум», на якому населення Донбасу нібито проголосувало за «рускій мір» і перехід до складу Росії. Але де це бачено, щоб референдум проводився за тиждень та ще й під доглядом російських автоматників? Це була авантюрна й нелегітимна акція. Бажання населення вимагає законної форми реалізації. І в Росії такі «референдуми» з переходом до сусідньої держави теж можна успішно провести. Скажімо, жителі Карелії із задоволенням проголосують за перехід до Фінляндії, а Калінінградської області — до Німеччини. Але тут ситуація як у відомому анекдоті: «З’їсти він з’їсть, та хто ж йому дасть?». Тут варто додати, що, приміром, штати Каліфорнія й Техас теж хотіли б відділитися від США, але люди розуміють, що це нереально й незаконно.

 

Тож, хоч як крути, а зрадниками України є не хто інший, як сепаратисти з «Л/ДНР». І якщо станеться, що медалі зі снарядних осколків все-таки віділлють, то нагороджувати ними доведеться керівників невизнаних республік і затятих колаборантів С. Кілінкарова, В. Корнілова, А. Іщенка та інших, котрі на російському ТБ як путінські пси витончено таврують Україну.

Мал. Віктора СТАРОВА.

Донецьк.