Фото автора.

3250 гектарів лісів, як планували, посадили лісівники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства під час цьогорічної весняної лісокультурної кампанії. Сприятливі погодні умови дали змогу цього року розпочати її майже на місяць раніше, ніж зазвичай. Допоки дозволить погода, заліснюватимуть додаткові вільні площі.

Працівники лісового господарства області заздалегідь, ще восени, підготували ґрунт, необхідне обладнання, провели навчання фахівців. А найголовніше — виростили необхідну кількість якісного садивного матеріалу, бо саме від його якості залежить продуктивність лісових насаджень у майбутньому. Тому лісівники Рівненщини докладають чимало зусиль для вирощування садивного матеріалу, випробовують нові методи, запроваджують сучасні технології. Зокрема, реагуючи на погодні зміни останніх років, обробляють садивний матеріал вологонакопичувачами, що значно поліпшує його приживлюваність. Також лісогосподарські підприємства використовують різні методи вирощування садивного матеріалу: в теплицях — в умовах контрольованого середовища, в коробах, на відкритих постійних і тимчасових розсадниках. Останніми роками активно впроваджується метод вирощування сіянців із закритою кореневою системою, що дає змогу значно продовжити терміни посадки лісів.

Традиційно навесні в області відбулася щорічна акція «Майбутнє лісу в твоїх руках», під час якої всі охочі змогли долучитися до посадки лісу. Активну участь у ній щороку беруть студенти Березнівського лісотехнічного коледжу разом зі своїми наставниками (на знімку). Спільно з лісівниками вони вже цього року посадили два гектари лісу.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.