Євген Клопотенко.

Фото зі сторінки facebook.com/evgeniy.klopotenko

29 березня в Рівному кулінарний експерт Євген Клопотенко презентував свій «Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах», а також план впровадження нової шкільної культури харчування у шкільні їдальні. Адже, на його думку, шкільне харчування — це частина навчального процесу, який впливає на виховання молодого покоління українців.

В обласному центрі тему щодо зміни шкільного харчування порушив депутат Рівненської міської ради Олександр Курсик: «Я — тато другокласниці, мені це болить. Тож зателефонував до Євгена Клопотенка і розповів, що Рівне готове до змін. Він та його команда відреагували позитивно і погодилися приїхати до нас. Ідея нового меню цікава всім: міському голові Володимиру Хомку, його заступнику Галині Кульчинській, директорам наших шкіл, підприємцям, які годують наших діток, і головне — батькам. Адже діти часто кажуть, що обіди у шкільній їдальні їм не смакують, тому вони замінюють їх шоколадними батончиками, чіпсами... Рецепти Євгена Клопотенка — це смачна, корисна та здорова їжа, в чому ми змогли переконатися під час дегустації кількох страв. Вони покликані замінити в шкільних їдальнях рецептурники середини минулого століття, за якими готують їжу досі».

До речі, у 2017 році команда Євгена Клопотенка отримала грант від Фундації Ашан для молоді на створення нових рецептів страв для харчування у школах України. Результатом реалізації проекту, на основі відгуків більш як 1500 батьків та учнів, стало розроблення 110 унікальних рецептів, які згодом увійшли до згаданого збірника. А в грудні 2018 року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів видала Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, яким надано дозвіл на впровадження програми. Наступним етапом у реформуванні культури харчування у школах буде сприяння у впровадженні програми в шкільні їдальні по всій країні, що стало можливим завдяки підтримці Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).