Перший тур президентських виборів в Україні було проведено вільно та чесно. Органи виборчого управління, ЦВК, ОВК та ДВК, належно виконали свій мандат у підготовці та проведенні голосування.

Про це вчора під час прес-конференції у Києві заявив голова Канадської Місії спостереження CANADEM в Україні Ллойд Аксуорті. Він зазначив, що більшість громадян, з якими Місія контактувала, були впевнені, що їхні голоси порахують належним чином. Водночас Л. Аксуорті визнав, що є і певні занепокоєння. Зокрема, він вказав на «надмірну концентрацію ЗМІ в руках олігархів». «Ми сподіваємося, що цю проблему буде розв’язано за допомогою активного громадянського суспільства», — зауважив голова Місії. Також він відзначив серйозні складнощі, з якими Україна стикнулася у виборчому процесі в умовах російської окупації та анексії: «Особливо це стосується кримськотатарської громади та українців, які все ще мешкають на окупованій території. Вони стикаються із труднощами щодо висловлення своєї волі. Наша Місія вивчала виборче законодавство України. Ми вважаємо, що варто передбачити ширший набір процедур, які могли б дозволити цим людям взяти участь у виборах».

Водночас Аксуорті зауважив, що явка у 63% є показником, «якого б хотіли досягти багато розвинених демократій у світі». Підсумовуючи, він сказав, що проведені вибори закладають хороше підґрунтя для наступного раунду президентських перегонів, а також майбутніх парламентських виборів.

Учора висновки про виборчий процес озвучили й американські спостерігачі. Старший науковий співробітник Фонду Маршалла США Джонатан Кац сказав, що у Вашингтоні є чітке розуміння, наскільки важливі ці президентські вибори в Україні. За його словами, Сполучені Штати продовжують підтримувати нашу країну, зокрема у сфері реформ, спрямованих на демократизацію та поліпшення урядування. Директор Freedom House Ukraine Метью Шааф відзначив, що, на його переконання, найбільший фактор, який відобразився на результаті першого туру, — проблема корупції.

Посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі вчора повідомив, що Євросоюз позитивно оцінює вибори в Україні. Але, за його словами, це тільки попередня оцінка і очікується звіт Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. 

У Місії спостерігачів ПА ОБСЄ заявили, що перший тур виборів був конкурентним і громадяни мали можливість вільного волевиявлення.

На знімку: під час прес-конференції Канадської Місії Спостереження CANADEM. УКМЦ 01.04.2019