Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

 

Вадим Новинський, Віктор Галасюк, Віктор Бондар, Ярослав Москаленко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

Погоджувальна рада

Оскільки Голова Верховної Ради України брав участь у роботі 140-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу в Катарі, засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів за його дорученням провела Перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко. Коментуючи перший тур виборів Президента України, що відбувся 31 березня, парламентарій відзначила, що вони були проведені чесно та прозоро, за участю рекордної кількості міжнародних спостерігачів.

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада продовжить розгляд проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д). Депутати вже пройшли в другому читанні 1200 поправок, залишається розглянути 862 поправки. Отож сьогодні, у вівторок, парламент продовжить розгляд законопроекту із 1221-ї правки. Окрім того, у порядку денному — блок питань аграрної політики, інформатизації, ПЕК, ратифікація міжнародних угод, призначення виборів міських, сільських та селищних голів та інші нагальні питання.

Це не «95-й квартал»

Народний депутат України Віталій Купрій почав вимагати у головуючої негайно надати йому слово. Ірина Геращенко попросила депутата сісти на своє робоче місце і вимкнула мікрофон. Проте парламентарій заявив, що існує велика загроза сфальшування результатів другого туру виборів.

На це Ірина Геращенко відповіла: «Це не «95-й квартал», а Верховна Рада України! Усі виборці сьогодні очікують і від тих політиків, які представлені у парламенті, і тих, які себе називають новими обличчями, насправді європейських принципів. Шкода, що команда, яка сьогодні претендує на новизну в українській політиці, починає із хаосу та скандалу».

Головуюча надала слово для виступу керівникам депутатських фракцій і груп та головам парламентських комітетів.

Демократія не впала нам з неба

Спостерігачі авторитетних міжнародних організацій високо оцінили перший тур виборів Президента України і відзначили високий рівень організації демократичних виборів, наголосив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. Зокрема, він зацитував Вільяма Тейлора, співголову делегації спостерігачів Національного демократичного інституту (НДІ) і колишнього посла США в Україні: «Вже вдруге після Революції Гідності та попри російську агресію Україна провела вибори, які відображають волю громадян і відповідають основним міжнародним стандартам».

«Попереду надвідповідальний другий тур виборів, де українці мають визначитись — чи продовжить Україна інтеграцію у цивілізований демократичний і заможний світ, чи повернеться до ролі російської колонії», — наголосив Артур Герасимов. Він запропонував кандидатам у Президенти пройти тести на перевірку наркотичної залежності у всесвітній антидопінговій агенції WADA, де проходять антидопінговий контроль усі спортсмени світу. А також підтримав ініціативу лідера Радикальної партії Олега Ляшка про ухвалення законопроекту, який законодавчо зобов’язує таку перевірку.

Перший тур президентських виборів пройшов без істотних порушень, що визнали всі міжнародні спостерігачі, додав лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. «Чесні вибори — це привілей лише окремих країн, що постали на уламках СРСР, — сказав він. — Однак демократія не впала нам з неба. Українці не раз обстоювали власне право на вільний вибір. За це стояли Майдани, за це триває боротьба на фронті. Нашою платою за свободу є збройна агресія Росії. На відміну від Росії, в Україні діє реальне народовладдя. У нас є змагальність кандидатів, змагання ідей і програм».

До того ж політик наголосив, що для втілення розпочатих п’ять років тому реформ важливо, щоб новообраний Президент мав безумовну легітимність. «Президент, якого визнає український народ, якого поважатиме армія, якого поважатиме світ», — резюмував лідер фракції, відзначивши роль у забезпеченні законності й порядку під час виборчого процесу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Що за білим екраном?

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала парламент невідкладно ухвалити закони, які зможуть усунути безвідповідальність будь-якого Президента України. За її словами, потрібно насамперед ухвалити закон про ТСК, щоб у руках парламенту був «інструмент контролю за корупцією будь-якого президента або силових структур». А також — зміни до Конституції про скасування недоторканності з суддів, депутатів та президента. Наступний крок — закон про вибори до Верховної Ради за пропорційною системою, закон про імпічмент президента. «Не можна залишати мажоритарку, що стане основою корупції для формування вже нової Верховної Ради», — вважає політик.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк зазначив, що українське суспільство опинилося «між двома катастрофами» — брехні, цинізму, розкрадання і «білого екрана», на який люди спроектували свій протест і бажання. «Але невідомо, що за тим екраном насправді, — сказав Березюк. — Політики не визначили ваги і противаги у суспільстві, а олігархи повністю розпоряджаються надрами і ресурсами країни. Тому за місце глави держави так борються. Парламент міг би вирішити це питання, якби був самостійною гілкою влади». Парламентарій закликав негайно ухвалити закон про Президента України, де буде чітко виписано його функціональні обов’язки, відповідальність.

Лідер фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський висловив думку, що результати першого туру президентських виборів — це відповідь людей на війну, обман, тарифи, корупцію, розплата за дисбаланси у зовнішній та внутрішній політиці. Він наголосив на потребі запровадження запобіжників на майбутнє, які би захищали від перетворення виборів на маніпуляції. Для цього фракція наполягає на ухваленні Виборчого кодексу, щоб створити запобіжники від впливу президента на парламент, запровадити нову виборчу систему — на пропорційній основі за відкритими виборчими списками. «Це дасть можливість зробити парламент більш дієздатним і незалежним», — вважає Новинський.

Що більше сваримося, то більше радіють у Москві

Заступник голови депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка Віктор Галасюк вкотре розповів, що його політична сила пропонує власну стратегію розвитку України і вирішення найболючіших проблем — насамперед проблеми завищених тарифів. За його словами, заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг вже сягає майже 60 мільярдів гривень. Радикали наполягають на встановленні справедливих тарифів на газ, спрямувати газ вітчизняного видобутку на потреби населення, провести масштабну енергомодернізацію, заміщення імпортних енергоносіїв на вітчизняні, повернути майже 1,5 мільярда гривень премій, виплачених керівництву «Нафтогазу», до держбюджету. А також схвалити низку економічних законопроектів, зокрема, про індустріальні парки, безоплатне приєднання до інженерних мереж та ін.

Першочерговими є питання відродження економіки, транспорту, енергетики, зазначив Віктор Бондар (ДГ «Відродження»). «Треба створити такі умови в країні, щоб люди не виїжджали на заробітки за кордон», — сказав він. Парламентарій запропонував відкласти розгляд закону про мову і обговорити пріоритетні економічні законопроекти.

Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») застеріг: «Вибори показали, що суспільство не толерує вибір один одного, а в дискусіях прихильники та опоненти кандидатів готові з’їсти один одного. Що більше ми сваримося, то більше радіють у Москві. І поки займаємося виборами, готується плацдарм для відновлення росіян на міжнародних майданчиках». За його словами, зокрема, можуть бути зняті санкції проти російської делегації в ПАРЄ.

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко нагадала, що до парламенту внесено президентський законопроект щодо повернення до Кримінального кодексу України статті щодо відповідальності за незаконне збагачення та 12 альтернативних депутатських законопроектів. «Президент України наголошує на необхідності правового підґрунтя для невідворотності покарання за незаконне збагачення і перекриття будь-яких можливостей для вчинення цього злочину», — сказала Луценко.

Головуюча Ірина Геращенко підтримала пропозицію — після завершення дискусії щодо законопроекту про мову перейти до законопроекту про незаконне збагачення, а також повернутися до дискусії щодо скасування е-декларування для громадських активістів, змін до Конституції про скасування депутатської недоторканності, проголосувати закон про військові звання, які наближають ЗСУ до стандартів НАТО, та зміни до закону про гуманітарне розмінування.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів закликав парламент спільно з урядом продовжувати розпочаті важливі реформи. «Уряд і Верховна Рада зобов’язані попри особисті політичні емоції та симпатії залишатися осередком продовження економічних та соціальних реформ, і саме економічне зростання та соціальна захищеність — це те, що наразі вимагає суспільство», — сказав урядовець. Він закликав забезпечити максимальну політичну стабільність у сесійній залі, й замість накалу політичних емоцій зосередитися на роботі над законопроектами, що забезпечать зростання економіки, рейтингу України щодо легкості ведення бізнесу, прийняти законопроекти щодо децентралізації, євроінтеграційних ініціатив, сприяння промисловому безвізу з ЄС, створення умов для впровадження в Україні політики НАТО у сфері військової стандартизації тощо.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін повідомив, що в комітеті, як профільному, триває доопрацювання проекту змін до ККУ про незаконне збагачення, для чого у комітеті створено робочу групу за участю міжнародних експертів.

Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький закликав депутатів максимально швидко прийняти закон про мову. «Ми обстояли нашу державу в боях, і ця держава нікуди не зникне, хто би не переміг на президентських виборах», — зауважив він.

Голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський відзначив, що закон про протимінну діяльність надасть можливість міжнародним донорам фінансувати напряму протимінну діяльність через надання гуманітарної допомоги Україні. Цей законопроект вирішено розглянути одразу після завершення розгляду мовного законопроекту.

Комітет з питань ПЕК, ядерної політики та безпеки запропонував провести парламентські слухання про стан енергетичної безпеки.

Перший заступник голови Комітету з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін висловив ініціативу — скасувати вихідні на всі травневі свята.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна назвала першочерговим законопроект про податок на виведений капітал. За її словами, на цей закон вже давно очікує середній бізнес.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець привернула увагу до того, що на сьогодні в Україні бракує майже сім тисяч сімейних лікарів і багатьом громадянам немає з ким підписати декларації. За її словами, уряд хоче скасувати доплати сімейним лікарям.

Комітет з питань запобігання та протидії корупції пропонує провести 15 травня парламентські слухання «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні», а також схвалити Антикорупційну стратегію.
Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко повідомив, що 10 квітня під час «Всеукраїнського земельного форуму» аграрний комітет презентуватиме концептуальне положення щодо угод земель сільськогосподарського призначення.

Стадіон — так стадіон

Президент України Петро Порошенко готовий до проведення дебатів перед другим туром виборів — заявив на погоджувальній раді лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. «До речі, Петро Порошенко чекає Володимира Зеленського на дебати по суті і 14 квітня, і 19 квітня, — сказав Герасимов. — Як то кажуть, «стадіон, так стадіон».

Цитата

«Це були конкурентні вибори та була забезпечена можливість голосувати за того кандидата, якого обрав громадянин» (зі звіту місії ОБСЄ та ПА ОБСЄ).