Фото надано Леонідом Бицюрою.

Перший питний фонтанчик із сучасною системою очищення води встановили в Тернопільській спеціалізованій школі І—ІІІ ступенів № 17 імені Володимира Вихруща з поглибленим вивченням іноземних мов. Проект реалізовують за підтримки заступника міського голови Леоніда Бицюри (на знімку в центрі) та віце-президента з питань регіонального співробітництва Міжнародної торгової палати, засновника платформи «Життя в стилі ЕКО» Тараса Демкури.

За словами Леоніда Бицюри, у Тернополі провели дослідження чинників, які впливають на психічне й фізичне здоров’я учнів. За його результатами однією з найважливіших у плані здоров’я визначили якість питної води та кількість її вживання.

— На жаль, статистика свідчить, що 30% українських першокласників мають хронічні захворювання, а до закінчення школи цей показник зростає до 70 відсотків. Ми проводили дослідження за одинадцятьма показниками. Результати допомогли виявити зв’язок між харчуванням, температурним режимом, освітленням, якістю води, психічним і фізичним навантаженням учнів. У тернопільських школах є чимало прикладів технологій очищення, але дуже часто вони відбирають з води мікроелементи, поживні речовини, які повинні потрапляти в організм дитини. Таким чином, вони знецінюють воду. Тому при виборі системи очищення ми довго радились зі спеціалістами та обрали найоптимальнішу технологію, яка допоможе організму дитини отримувати необхідні елементи, — розповів очільник міста.

— Я, як колишній учитель фізичного виховання, чудово знаю, наскільки важливим є правильний питний режим для дітей, — зазначає Тарас Демкура. — Дуже приємно, що 17-та школа стала пілотною у використанні цього питного фонтанчика, де встановлено систему очищення води, яка залишає корисні для організму дитини елементи. Вона також є дуже простою у використанні. Дітям достатньо лише підійти, і потік води вмикається автоматично. Змінювати картридж потрібно лише після очищення п’яти тисяч літрів води.

Нові сучасні системи очищення води планують встановити в усіх школах міста на підтримку Року екології в Тернополі.