Представники Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації на-слідків Чорнобильської катастрофи взяли участь у VI сесії Глобальної платформи із зменшення ризику стихійних лих. Захід відбувався у Женеві 13—17 травня.

Сесії із зазначених питань проводять кожні два роки задля обговорення результатів та викликів у сфері зменшення збитків від стихійних лих і управління відповідними ризиками.

Цьогорічна сесія організована і проводилася Управлінням ООН зі зниження ризику стихійних лих і є важливим етапом у процесі контролю та реалізації Сендайської рамкової програми зі зниження ризику стихійних лих на 2015—2030 роки. У сесії взяли участь понад 3,5 тисячі учасників.

На порядку денному заходу були зустрічі на вищому рівні, офіційні заяви, робочі наради, супутні заходи, Платформа інновацій, короткі презентації, робота освітніх лабораторій і польові візити.

Сесія надала широкі можливості для взаємодії, спільного розроблення та критичного обговорення стратегії і практики Програми зниження ризику стихійних лих за участю вищих посадових осіб органів державної влади з усього світу. Учасники обмінялися кращими практиками нормативних напрацювань, ви-
значили недоліки в реалізації Програми, а також розробили рекомендації щодо прискорення впровадження порядку денного зі зниження ризику стихійних лих та підвищення життєстійкості.

Нині в Україні Кабінетом Міністрів схвалено Концепцію управління ризиками виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, План заходів щодо її реалізації, затверджено відповідні регіональні програми, триває робота з адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Управління ризиками стихійних лих і «ризик-орієнтовані» інвестиції в суспільний розвиток мають дати позитивний ефект на всіх рівнях у соціальній, економічній, фінансовій та природоохоронній сферах.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.