Документ розміщений на сайті Бундестагу й невдовзі має пройти процедуру перевірки одним із законодавчих органів ФРН.

У Німеччині тема Голодомору в Україні, як і визнання його геноцидом, порушувалася неодноразово в дискусіях не лише істориків, дослідників і політиків, а й у тутешніх ЗМІ та акціях громадських організацій. Утім, до висновку, що голод був усвідомлено спланований тодішньою владою тодішнього СРСР, ані політики, ані пересічні громадяни не дійшли. Тож, співчуваючи трагедії, Німеччина була не готовою визнати Голодомор геноцидом українського народу, а тим паче — назвати його винуватців. Не в останню чергу й тому, що саме українське суспільство та його політикум часто не доходили спільної думки.

Але минуло достатньо часу для осмислення і переосмислення подій майже сторічної давнини, які, втім, не стали менш актуальними, коли йдеться про диктатуру влади та її авторитаризм. Коли йдеться про кілька мільйонів закатованих голодом і, як наслідок, — ненароджених.

Тепер от ще одна спроба додати можливостей для усвідомлення — цього разу й німецьким суспільством, і його владою: петиція про визнання Голодомору геноцидом українського народу, розміщена на сайті Бундестагу. Підписи, необхідні для розгляду, зібрано, далі документ на відкритому засіданні розглянуть члени комітету Бундестагу з питань петицій. Потім парламентарії проводитимуть консультації щодо того, було це насправді вбивство людей чи ні? Також важливо, як петиція складена, де її подавали. Одне слово, документ має пройти чимало вивчень і досліджень, перш ніж його винесуть на обговорення на засідання Бундестагу.

Поки що комітет Бундестагу з розгляду петицій не оприлюднив дату розгляду цього документа. Але вже зрозуміло, що парламент його розгляне і поставить питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу на голосування. Найімовірніше, це станеться вже восени — після депутатських канікул.

Берлін.