Про це на зустрічі з журналістами в Києві розповів очільник директорату Єврокомісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС Крістіан Данієльсон, повідомляє finance. ua.

Він нагадав, що можливість виділення макрофінансової допомоги залежить від наявності та виконання програми МВФ в Україні, а також наголосив на кількох умовах, зафіксованих в договорі України з ЄС з макрофіну, які залишаються невиконаними.

«Важливими умовами є ухвалення закону про протидію відмиванню грошей, про авторизованих економічних операторів, ухвалення середньострокового плану реформування митної та податкової адміністрації», — заявив він. «Також умовою є реально діюча та ефективна система перевірки електронних декларацій і початок імплементації закону про ринок електроенергії», — наголосив Данієльсон.

Необхідно зауважити, що система перевірки електронних декларацій є давньою вимогою з боку ЄС, Україна тривалий час не виконує її, незважаючи на власні багаторазові обіцянки.

Данієльсон зазначив, що за підсумками переговорів, проведених у Києві, ЄС не очікує виконання цих вимог до парламентських виборів. Проте він запевнив, з боку ЄС затримки у виділенні коштів не буде, питання тільки в готовності України виконати вимоги.

Нагадаємо, Європейська рада в червні 2018 року остаточно затвердила четверту програму макрофінансової допомоги для України в обсязі 1 млрд євро. У грудні Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро у вигляді позики під процентну ставку 1,25 відсотка річних з погашенням у квітні 2033 року.