У лавах румунських соціалістів панують розгубленість і розбрат. Ніхто з них не очікував, що всемогутній Лівіу Драгня, який у кріслі голови нижньої палати парламенту робив усе для того, щоб було прийнято закони, які виправдовують хабарників і розкрадачів бюджетних та європейських коштів, може сісти до в’язниці.

Ініціативу в правлячій Соціал-демократичній партії (СДП) після втрати лідера перехопила прем’єр-міністр Віоріка Денчіле. «Якщо прибрати убік те, що ми думаємо про Лівіу Драгня, то для Соціал-демократичної партії, як і для будь-якої партії, вирок її голові — це складний момент. Загалом це драма як для нього самого, так і для його родини», — заявила вона.

На засіданні парламентської групи СДП Денчіле виступила з різкою критикою політики Соціал-демократичної партії, заявивши, що вона віддалилася від народу, не звертала уваги на масові протести проти судових реформ. І зажадала визнати поправки до Кримінального кодексу, які стали яблуком розбрату в суспільстві й предметом критики президента Румунії та Євросоюзу, шкідливими для партії. Вона також заявила, що настав час для кадрових змін у керівництві СДП та уряді соціалістів.

Усі ці питання буде розглянуто на позачерговому засіданні керівного органу СДП Національного бюро, а потім, можливо, і на з’їзді партії.

Румунських журналістів найбільше цікавило — чи оголосить уряд після подвійної поразки на голосуванні та референдумі 26 травня про свою відставку й проведення дострокових парламентських виборів, на чому наполягає президент Клаус Йоханнес. Денчіле, не вдаючись у докладні пояснення, заявила, що «це не найкращий варіант».

Як повідомляє державне інформаційне агентство Румунії Agerpres, Палата депутатів румунського парламенту позбавила Лівіу Драгня депутатського мандата й звільнила з посади її голови. Депутатське місце Драгня обійме хтось із партійного списку. А на посаду голови нижньої палати парламенту парламентські групи вже запропонували своїх кандидатів.

Фото: noi.md