Фото надано прес-службою РОДА.

Ми вже повідомляли про те, якої біди наробили сильні зливи у Рокитнівському районі Рівненщини.

Крім підтоплення садиб, велика вода зруйнувала дорогу Єльне — Рокитне: на ділянці між селами Єльне і Томашгород утворились дві вимоїни: одна — на півтора метра, друга значно більша — завглибшки дев’ять, завширшки двадцять метрів (на знімку). Відтак відірваним від цивілізації — меддопомоги, доставки продуктів, автобусного сполучення тощо — залишилось поліське село Єльне.

Районна влада розраховувала на підтримку коштами з резервного та природоохоронних обласних фондів, оскільки стихія завдала збитків на 10 мільйонів гривень. Таких грошей у району немає, хоча на подолання наслідків стихії із районного бюджету виділено 450 тисяч гривень, виділяли по можливості кошти і сільські ради.

Доки в області радились, чи допомагати рокитнівцям, керівники Рокитнівського району потихеньку запасалися щебенем та каменем для ремонту дороги (у районі кілька підприємств такого профілю). А директор Томашгородського щебеневого заводу Віктор Бунечко у порядку спонсорської допомоги виділив щебінь різних фракцій.

Яким було здивування поліщуків, коли у Рокитнівський район надійшла відповідь з області: мовляв, рівень збитків, завданих стихією, місцевого рівня. Іншими словами: допомоги не чекайте. Тож район самотужки почав ремонтувати дорогу. Ці роботи виконує приватне підприємство «Паритет», яке виграло тендер з експлуатаційного утримання доріг у Рокитнівському районі. Працюють ремонтники на домовленостях.

— Звичайно, темпи цих робіт дещо повільніші, ніж ми очікували, — розповідає голова Рокитнівської РДА Микола Кушнір, який починає і закінчує свій робочий день на цьому об’єкті, особисто контролюючи перебіг ремонту. — Вранці 12 червня двадцятиметрова вимоїна поменшала до п’яти метрів. Хочемо якомога швидше зробити дорогу, щоб люди мали сполучення з райцентром, іншими населеними пунктами. Адже жителям Єльного потрібно в лікарню, добиратись на роботу, поповнити продуктами і товарами магазини тощо. Шкода, що, розраховуючи на допомогу області, ми згаяли кілька днів.