На знімку: Липень 2014. Воїни ЗСУ в районі Слов’янська.

Фото з архіву телерадіокомпанії «Регіон-Донбас».

Всеукраїнська акція «Донеччина зустрічає своїх захисників» триває цими днями у регіоні. Центром урочистостей, присвячених 5-й річниці визволення міст Східної України від російської окупації, традиційно є гора Карачун — саме тут навесні та влітку 2014-го точилися найзапекліші бої Слов’янської визвольної операції.

Захід організовано Донецькою ОДА спільно з громадською організацією «Союз ветеранів АТО Донбасу» та громадськими патріотичними силами області. За словами ініціаторів, метою акції є вшанування подвигу військовослужбовців, які боронять незалежність і суверенітет держави на сході, презентація проектів, пов’язаних із ветеранами АТО. До програми дводенного заходу також увійде навчання молоді наданню першої меддопомоги в екстремальних ситуаціях.

Презентації ветеранських проектів, обмін спогадами, показ відеосюжетів із патріотичної тематики, майстер-класи... До цих та інших заходів уже долучилися сотні учасників, які приїхали на Карачун із різних регіонів України. Серед них — активісти громадських об’єднань, представники ветеранських організацій учасників АТО, фахівці. Завершиться дійство концертом «Пісні, народжені в АТО».

За окремим планом відбуватиметься всеукраїнська акція у Дружківці, де 5 липня відкривається Музей-меморіал «Дружківська катівня». Історична будівля-в’язниця на вулиці Соборній побудована в 1892-му. Впродовж 127 років тут розміщувалися царська жандармерія і радянська міліція. Під час Другої світової у в’язниці було гестапо, а до і після війни в цих стінах чинили свою сумнозвісну справу кати НКВС. У роки брежнєвського «застою» в камерах в’язниці томилися правозахисники Олекса Тихий і Микола Руденко. За іронією долі, з приходом навесні 2014-го російських окупантів стіни місцевої буцегарні знадобилися знову: терористи майже три місяці тримали тут катівню і так звану комендатуру...

Війну виграють не військові, а вчителі та священики. Й історики, бо той, хто не знає минулого, не має майбутнього. Ці слова слугують лейтмотивом усіх заходів всеукраїнської акції «Донеччина зустрічає своїх захисників».

Вл. інф.