Організатор заходу Володимир Редкач прийшов разом зі своєю сім’єю.

Фото автора.

«Голос України» 6 липня у статті «Скоро Луцьк. Відчуваєте «парфюм»? писав про нестерпний сморід, від якого вже тривалий час потерпають жителі обласного центру Волині. Тема потребує продовження, хоча б тому, що вона не вирішується, а місцева влада щоразу демонструє свою безпорадність.

У день виходу публікації, тобто 6 липня, в Луцьку відбулась акція, на якій його жителі протестували проти жахливого смороду в місті. Близько двох сотень небайдужих громадян прийшли на Театральний майдан, аби показати, що вони стурбовані загрозливою екологічною ситуацією в місті і хочуть дихати чистим повітрям, а не затуляти носи від їдкого запаху. Обличчя багатьох прикривали маски, які нібито мали захистити їх від смороду.

— Я не хочу, щоб мої діти, моя сім’я дихали цим. Нестерпно! Хіба наші діти захочуть тут жити, якщо у місті і далі так смердітиме? — заявив на мітингу організатор і модератор акції Володимир Редкач, який прийшов на майдан разом зі своєю родиною.

— Складається враження, що пов’язку, яку ми символічно одягаємо на рота і на носа, вже впродовж п’яти років, дехто одягає на вуха, щоб нас не чути, і на очі, щоб не бачити, як ми страждаємо. Тут смердить і жити неможливо. У міській раді, здається, не розуміють, що Луцьк може втратити інвесторів, економіку, туристів, місто занепаде, — висловив загальну думку зібрання житель мікрорайону підшипникового заводу, який найбільше страждає від екологічного лиха, Олександр Ткачук.

— Я не можу так жити, я задихаюся від того смороду, голова паморочиться постійно, серце болить. Це жах! Ну невже люди не мають совісті зупинитися? Приїжджали гостювати родичі з Миколаєва, які не змогли пробути у Луцьку довше, ніж два дні, поїхали, не витримавши такого жахливого смороду — от вам і реальний приклад початку занепаду Луцька як туристичного міста,— ділиться наболілим жителька вулиці Гнідавської, що біля цукрового заводу, Лідія Авельянова.

Найчастіше промовці згадували підприємство з виробництва біоетанолу «Біо-ПЕК», яке вважають головним винуватцем забруднення повітря в Луцьку. Хоча, вочевидь, воно не єдине. Вже після екологічного мітингу мав розмову із досвідченим фахівцем, який вважає, що сморід можуть спровокувати і рідкі відходи м’ясопереробних підприємств, які зливаються в міську каналізацію асенізаційними машинами. Об’єм таких стоків великий. Окрім смороду, переконаний мій співрозмовник, вони з часом призведуть і до проблем на самих очисних спорудах.

Учасники акції прийняли звернення до представників влади, з вимогою вжити заходи для врегулювання ситуації.

Волинська область.