Цій темі була присвячена практико-орієнтована дискусія, організована в рамках співпраці Громадської організації «Академія парламентаризму», Наукової школи вітчизняного парламентаризму, кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України з Верховною Радою України.

Ключові напрями дискусії: вплив фінансування на якість політичних партій; державне фінансування статутної діяльності політичних партій — механізм оздоровлення партійної системи; правовий нігілізм в Україні — перешкода прозорості фінансування політичних партій; зарубіжна практика фінансування політичних партій: досвід для України тощо.

«За задумом, державне фінансування партій мало наблизити Україну до європейських стандартів у вимірі боротьби з політичною коруп-цією та унеможливлювати вплив на них олігархату. З часу його запровадження (2016 рік) на це було витрачено багато мільярдів гривень. Але в пересічного громадянина цілком логічно може виникнути запитання: чи потрібно за такого зовнішнього боргу, під час війни, при мізерному фінансуванні охорони здоров’я, не говорячи вже про науку, фінансувати парламентські партії без чітких нормативів відповідальності перед платниками податків», — зауважила Валентина Гошовська, президент ГО «Академія парламентаризму», доктор політичних наук, професор, доктор наук габілітований, професор габілітований, завідувач кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України (на знімку).

Крім того, у контексті нинішнього попиту на нові обличчя, В. Гошовська із сумом констатувала, що ніхто, на жаль, не говорить про професійність цих облич. «Наша кафедра, єдина в Україні, вже підготувала понад 600 випускників. Це нові обличчя, надзвичайно професійні, незаангажовані люди, не пов’язані з кланами. Це люди, які насправді готові служити своїй державі. Я жодного з них не бачила у прохідній частині бодай однієї партії. Немає. Тобто ми хочемо нових облич, але забуваємо про професіоналізм цих людей», — сказала вона, додавши: «Невмілий законодавець надзвичайно дорого коштує не лише бюджету, а й стратегії розвитку держави. Не можна зайти і з букваря розпочинати шлях. Ми втрачаємо час. Україна втрачає десятки років в економічному розвитку через конфлікти, які відбуваються там».

Президент ГО «Академія парламентаризму» наголосила також на відсутності політичної відповідальності. У цьому контексті вона вважає за доцільне, аби народні депутати, повноваження яких були припинені достроково, не мали права обиратися до наступної Верховної Ради. «Це фактично елемент очищення політичної влади і навіть люстрації», — зауважила вона додавши, що якщо у нового депутата слово не розходитиметься з ділом, це буде навіть важливіше за зняття депутатської недоторканості. Тому варто вводити політичні механізми відповідальності.

Крім того, на думку В. Гошовської, потрібно заборонити здійснювати ребрейдинг політичних сил, які отримали державне фінансування, або шукати механізм повернення коштів. «Ну не може бути, що п’ять років сиділи під однією назвою, а потім раз — розбіглися і немає ніякої політичної відповідальності», — сказала вона.

Окремо учасники зібрання наголосили на обов’язковості політичного навчання представників партій, як це робиться в усіх європейських країнах. «Дуже страшно, коли вся країна поринає в політичні міфи, живе віртуально». Тому ми вважаємо, що на часі зміни до законодавства про політичні партії, про вибори тощо», — наголошували вони і запропонували наукову стратегію оздоровлення партійної системи, яка б включала і політичну освіту, і навчання політичних активістів, і позицію щодо підвищення прозорості, підзвітності партій та громадського контролю за їх діяльністю.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут