Леонід Козаченко, Ірина Суслова, Оксана Продан.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Ранкове засідання 12 липня

Учора народні депутати востаннє зібралися в сесійній залі на пленарне засідання Верховної Ради восьмого скликання. «Історія оцінить те, що ми зробили», — сказав після спільного фотографування очільник парламенту Андрій Парубій, наголосивши, що протягом неповних п’яти років вдалося прийняти багато важливих рішень. Крім того, він висловив переконання, що сили, спрямовані на дискредитацію нинішнього скликання парламенту, не матимуть успіху. «Це були круті роки», — підкреслив Андрій Парубій.

У залі також були присутні представники Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Він подякував кожному народному депутату за те, що вдалося зробити для держави. Окремо сказав про взаєморозуміння із главою парламенту Андрієм Парубієм. Останнє засідання Верховної Ради восьмого скликання завершилося виконанням Державного гімну та гаслом «Слава Україні!».

Розпочалося засідання зі звіту віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка. Насамперед він подякував нинішньому складу Верховної Ради за підтримку реформ, які нині вже працюють і дають результат. «Ця Верховна Рада приймала закони, які тепер дозволяють нам управляти майбутнім нашої держави», — підкреслив він, зробивши акцент на реформі децентралізації, яка, на його думку, докорінно змінює систему менеджменту в країні і дозволяє перейти від управління централізованою радянською системою до таких європейських стандартів, як демократичність, субсидіарність (механізм управління суспільством «знизу вгору») та відповідальність влади. Після останніх місцевих виборів, які пройшли наприкінці червня, нині маємо в країні 924 об’єднані громади, поінформував він, які вже можуть працювати в новій системі менеджменту і мають для цього фінансові ресурси. В таких умовах вже перебувають 70 відсотків українців, які живуть в об’єднаних громадах, районних та обласних центрах, зазначив профільний міністр. Саме в цій системі працюють всі секторальні реформи — освіти, первинної медицини, адмінпослуг, соціального захисту тощо.

Після завершення години запитань до уряду парламентарії перейшли до розгляду проекту постанови про скасування рішення Верховної Ради від 11 липня про прийняття в цілому Виборчого кодексу.

Під час обговорення всі спікери апелювали до того, що Виборчий кодекс дозволить зупинити політичну корупцію в країні. Мовляв, саме тому він викликає такий спротив у опонентів. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, зокрема, зауважила, що ті 230 депутатів, які віддали свої голоси за Виборчий кодекс, дозволили врятувати обличчя всіх політичних фракцій, які зайшли в парламент із обіцянкою відкрити виборчі списки. Особливо вона відзначила мажоритарників, які підтримали такі зміни. І. Геращенко нагадала, що документ містить новаторські моменти, як наприклад, запровадження гендерної квоти та закріплення депутатів за регіонами тощо. У підсумку всі зміни призведуть до того, що партії формуватимуться не як одноразові політичні проекти під вибори, а як ідеологічні. Вона висловила особливу подяку «фронтменам таких змін» — главі парламенту Андрію Парубію та голові робочої групи Олександру Черненку. А також підкреслила, що якби не незаконний розпуск парламенту, то законотворці встигли б скасувати і депутатську недоторканність.

За скасування голосування за Виборчий кодекс учора висловилися лише два народні депутати. «Це дає можливість підписати Виборчий кодекс і передати його Президенту», — резюмував А. Парубій. Водночас він сказав: «Ми опинилися в дивній ситуації, коли люди йшли на вибори, обіцяючи відкриті списки, а перший свій закон подавали із закритими списками. Коли новообраний Президент обіцяв, що внесе закон про імпічмент, але не підписує закон про ТСК, який прийняла Верховна Рада. Я детально розібрався в ситуації. На жаль, на цьому етапі голова не може підписати цей документ. Це можна зробити тільки коли є подолане вето і глава держави не підписав документ. Тепер на підписі в Президента лежить закон про ТСК і він не має права вносити пропозиції і ветувати його — тільки підписати. Наше спільне завдання — змусити його це зробити. Так само як і закон про підтримку «Пласту». Удару по пластунах завдано підло і підступно. Відкриті виборчі списки мають бути підписані і ми маємо всі змусити главу держави це зробити. На жаль, ми чуємо від нього нові й нові несподівані ідеї. Зокрема, про люстрацію. Глибоко переконаний, що це ідея Путіна. І не випадково вони одразу мали розмову. Щоб люструвати всіх учасників Революції Гідності, добровольців, волонтерів, воїнів та учасників війни. Хочу запевнити — люструвати українських захисників ніколи не вийде! Це не матиме успіху! Відійдуть в історію ті, хто піднімає зброю проти України, хто хоче дискредитувати українських воїнів та будівничих. Українська перемога буде! Переконаний, що 21 липня українці дадуть оцінку цим заявам і діям, які ретранслюються і звучать з уст новообраного Президента».

З днем народження вітали народних депутатів Євгена Дейдея та Павла Різаненка.