Студенти спеціальності «міжнародне право» демонструють високі результати на міжнародних змаганнях з права СОТ у Чеській Республіці.

Далекого 1944 року, коли до завершення Другої світової війни залишався ще рік, це був зовсім невеликий за складом викладачів і слухачів факультет, де за лекторською кафедрою і студентською лавою перебували люди, часто вбрані у військові однострої. Частина з них згодом долучиться до української радянської дипломатії, а хтось присвятить своє життя освітній діяльності, а значить формуванню національної дипломатичної школи, становленню ІМВ як добре знаного в Україні й за кордоном освітнього й наукового центру з власними традиціями та інноваціями в навчально-методичній та виховній роботі, визнаним авторитетом серед освітян, які опікуються підготовкою фахівців-міжнародників.

ІМВ — то, перш за все, школа, якій понад сім десятків років. Головне тут — неперервний зв’язок між ідеями і принципами батьків-засновників та їхніми учнями-послідовниками. Важливо не розгубити, а лише розвинути та набути кращого. Це особливе надзавдання для поколінь викладачів і студентів. Потрібно неперервне докладання зусиль, щоб зберегти поступ і бути гідним задуму.

Тому у стінах ІМВ високо шанують ім’я професора Гліба Цвєткова, адже він, ветеран війни, подвижник у справі формування української когорти дипломатів, заклав ті освітні й педагогічні засади, що й донині визначають успіх Інституту. Сьогодні його учні очолюють базові кафедри і наповнюють змістом сформовані ним принципи дипломатичної освіти.

Він часто повторював: «Історію творять люди». І сам її творив. Бо сьогодення і майбутнє Інституту міжнародних відносин — то і його особиста історія. Він прагнув, щоб його колеги, викладачі і студенти, були творцями історії — власної та своєї Батьківщини.

«Нові завдання постали перед ІМВ з проголошенням Незалежності України», — каже ректор КНУ імені Тараса Шевченка, академік Леонід Губерський, який ініціював трансформацію факультету в Інститут міжнародних відносин. — Відтоді Інститут виконує відповідальну місію головного навчально-методичного центру з підготовки фахівців для роботи у сфері міжнародних відносин і зовнішньої політики нашої держави, надає методичну допомогу і координує мережу вищих навчальних закладів, що здійснюють освітню діяльність за спеціальностями напряму «міжнародні відносини».

Його випускники, серед яких президенти України та Грузії, міністри та парламентарії України та зарубіжних країн, обіймають вищі державні посади, складають основу кадрового складу МЗС України, низки міжнародних організацій. В Інституті готують за кількома напрямами: міжнародні відносини, міжнародні комунікації, міжнародне право, міжнародно-політична регіоналістика, міжнародні економічні відносини та міжнародний бізнес. Це сучасний освітньо-науковий центр з розгалуженою структурою та гнучкою системою організації навчального процесу, в якому функціонують 12 спеціальних кафедр та загальноінститутська кафедра іноземних мов. В Інституті навчається понад 2 500 студентів, аспірантів і стажистів, майже 250 з них — іноземні громадяни з більш як 50 країн, понад 300 осіб здобувають другу вищу освіту заочно. Навчальний процес забезпечує висококваліфікований професорсько-викладацький колектив, що нараховує майже 200 осіб. Серед них: 31 доктор наук, професор; 87 кандидатів наук, доцентів. До читання лекцій залучаються відомі науковці, педагоги та фахівці-практики з факультетів університету, вишів і наукових установ України та країн зарубіжжя. Перед студентами регулярно виступають відповідальні очільники державних установ України, зарубіжні державні діячі та дипломати. Корпус ІМВ у Києві на вулиці Іллєнка, 36/1 свого часу відвідували і Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, і колишній держсекретар США, лауреат Нобелівської премії миру Генрі Кіссінджер, і президент Польщі Александр Квасьневський, і прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон, і математик, професор Оксфордського університету Роджер Пенроуз.

Студенти спеціальності «міжнародні економічні відносини» перемагають на молодіжному науковому конкурсі YICGG в Індонезії.

Українським університетам сьогодні доводиться конкурувати не так між собою, як із усім світовим освітянським співтовариством. І щоб зберегти лідерські позиції, нині закладу вищої освіти в Україні чи будь-де доводиться докладати зусиль одразу за кількома напрямами, зберігаючи акцент на якісних освітніх послугах.

Це неможливо без системної й копіткої наукової роботи як професорсько-викладацького складу, наукового підрозділу ІМВ, так і сприяння поступу студентської, молодіжної науки. Провідна роль в організації студентської наукової роботи належить кафедрам Інституту та Науковому товариству студентів і аспірантів (НТСА).

За студентською ініціативою в Інституті щорічно проводиться Всеукраїнське моделювання ООН ІМВ в межах «Тижня ООН в ІМВ», а також Моделювання Міжнародного Суду ООН. В межах заходу відбуваються зустрічі з його учасниками координаторів системи ООН в Україні, глав Офісу волонтерів ООН в Україні та Офісу з координації гуманітарних ситуацій в Україні тощо. Спільними зусиллями НТСА та ініціативних студентів-правників ініційовано створення координаційного центру підготовки студентів до участі в студентських конкурсах і змаганнях з міжнародного публічного, міжнародного приватного та європейського права Moot Court Society. «Та все ж головною нашою перевагою були й залишаються студенти — дівчата і хлопці, найталановитіші, сповнені снаги до навчання і відкриті до творчості й нового», — каже завідувач кафедри іноземних мов ІМВ, професор Валентина Дайнеко. До слова, стіни її кафедри прикрашають фото випускників — згаданих президентів, прем’єрів і державних діячів, які вдячні їй за бездоганне володіння іноземними мовами та внутрішню упевненість у собі й тій високій місії, яку доводиться нести випускникам ІМВ.

Винятковим і унікальним є також досвід, якого студенти Інституту набувають завдяки англомовній театральній студії ІМВ. Уже декілька років поспіль наші студенти та викладачі під режисурою професора Валентини Дайнеко виходять на сцену, щоб перенести глядачів у вир подій всесвітньо відомих п’єс, на кшталт «Мишоловки» Агати Крісті, «Пігмаліона» Бернарда Шоу, «Як важливо бути серйозним» Оскара Вайльда. Оскільки вистави відбуваються англійською мовою, то глядачі мають змогу провести час не лише з насолодою, а й з користю.

Саме тому це не лише метафора, коли, говорячи про ІМВ, ми рефреном твердимо — «висока місія». У ній не лише знання, дипломатичний вишкіл чи особливі манери, яких доводиться набувати у стінах alma mater не лише під час лекцій чи семінарів. Хто був у корпусі ІМВ (раптом хто цього не зробив — завітайте на День відкритих дверей), того вже у фойє зустрічає чорне фортепіано, що у перервах чи після занять лунає звуками класики й сучасного музичного мистецтва, а виконавці — студенти-міжнародники! Музичний інструмент стає також осередком традиційних подій — Благодійного балу ІМВ та дипломатичного прийняття. Благодійний бал ІМВ — це культурна подія, що вже традиційно проходить у стінах нашого Інституту і дає можливість її гостям долучитися до класичних традицій, набути танцювального досвіду, підтримати ініціативу студентів до проведення заходів задля збору коштів для розвитку нашого спільного дому, допомоги дитячим будинкам, а також тим, хто перебуває у скрутних життєвих ситуаціях. У свою чергу, дипломатичне прийняття — ще один знаковий захід в ІМВ — є урочистим святкуванням Дня працівників дипломатичної служби України. Окрім студентів та викладачів, серед запрошених гостей тут можна зустріти працівників дипломатичної служби, органів державної влади, залучених до формування та реалізації зовнішньої політики України, представників міжнародних дипломатичних представництв та міжнародних організацій в Україні.

Завжди очікуваним і бажаним став традиційний щорічний конкурс «Міс і Містер Дипломат» — змагання з професійних навичок майбутніх керівників дипломатичних місій України.

Неповторну атмосферу при цьому створюють численні художні виставки, що прикрашають стіни Інституту в рамках галереї IIR Art Hall.

«У такій атмосфері — класичної університетської освітньої школи і відкритості студентів і викладачів до творчих проявів, у команді обдарованої молоді з усієї України — молода людина, яка стала студентом ІМВ, розпочинає свій дорослий шлях. Далі, звичайно, будуть нові колективи чи зарубіжні університети, що для випускників ІМВ уже є традиційним продовженням освіти, проте всюди наші юнаки й дівчата будуть бажані й очікувані фахівці. І не обов’язково це буде дипломатична нива, — говорить заступник директора Інституту із навчально-виховної роботи Ігор Мінгазутдінов. — Світові корпорації з різних галузей, представлені в Україні, юридичні організації чи державні установи й бізнес-сектор — усі радо співпрацюють з нашими випускниками».

Студенти Інституту також мають змогу вдосконалити свої знання та навички в рамках професійної практики в органах державної влади, провідних компаніях та підприємствах. Окремо слід згадати про стажування наших студентів у дипломатичних представництвах України за кордоном у рамках співпраці ІМВ із МЗС України.

«Інститут — це можливість відкрити для себе світ завдяки програмам академічного обміну та стажування у найкращих університетах світу. Тільки уявіть собі — тут ви можете не лише зустріти вірних друзів й мудрих вчителів, а й поєднати здобутки й традиції ІМВ зі світовим досвідом, осягнути нові способи мислення, — каже випускниця, а нині голова прес-центру ІМВ Ольга Васильченко. — Це надзвичайно! Такою для мене стала можливість навчатися в Літній школі з міжнародних відносин у Оксфорді, за що я щиро вдячна рідній alma mater».

Зауважимо, що у рамках міжуніверситетських угод Інститут співпрацює з більш як 60 вищими навчальними закладами-партнерами з Великої Британії, Бельгії, Греції, Єгипту, Ірану, Іспанії, Канади, КНР, ФРН, Республіки Корея, Польщі, США, Франції, Японії та ін.

Колектив Інституту, підтримуючи багаторічні традиції Київського національного університету імені Тараса Шевченка, спрямовує свої зусилля на те, щоб і в майбутньому його наукова та педагогічна діяльність відповідала сучасним вимогам класичної університетської освіти, і водночас прагне розвивати і традиції й новітні підходи до підготовки висококваліфікованих фахівців-міжнародників задля утвердження України як розвинутої, демократичної держави, повноправного й активного учасника світового співтовариства.

Важко залишатися лідером освіти в Україні, але це є спільною справою колективу Інституту, і головне — самих студентів, які шанують традиції, та водночас зі своїми педагогами є джерелом інновацій в освіті, науці та педагогічній практиці, є «драйверами» розвитку. На директорському столі поруч із навчальними планами і розпорядженнями, документами з ректорату і міністерства лежать описи студентських ініціатив. Над ними ми працюємо всією інститутською родиною, як це було запроваджено нашими фундаторами. І саме це є результатом реалізації відповідальної місії Інституту, нашої спільної справи.

Професор Валерій КОПІЙКА,

директор Інституту міжнародних відносин.

Фото надані

Інститутом міжнародних відносин.