Доктор біологічних наук Іван Русєв повідомив, що на березі лиману Хаджидер, у його прибережно-захисній зоні, у межах національного природного парку «Тузловські лимани», під час рейду виявлено сліди злочину ненаситних фермерів. Унікальну степову ділянку нацпарку, де навесні сходить багато первоцвітів, розорано повністю. Служба державної охорони складає акт і починає пошуки порушника для того, щоб подати на нього до суду.

Зазначимо, це не перший подібний випадок. Раніше Іван Русєв повідомляв, що фермери беруть в оренду земельні наділи в місцевих мешканців і при цьому дозволяють собі займати прибережні зони, що входять до території НПП «Тузловські лимани».

Розорювання цієї заповідної землі призводить до знищення природного ареалу проживання флори й фауни заповідника. Крім цього, незаконно захоплену територію засівають ріпаком, під час вирощування якого використовується величезна кількість хімічних речовин. Ці хімічні речовини знищують мешканців лиманів і прибережних територій, рослини, а також завдають шкоди людям, які живуть поблизу лиманів і користуються тутешніми водними й земельними ресурсами.

Фото: odesa.depo.ua