На знімку: складання присяги інязором народу ерзя.

Росіяни цей народ разом з народом мокша називають мордвою, що вважається образливим для представників цих поневолених Росією народів. Країна ерзі фігурує в записках арабського мандрівника Ібн-Хаукаля (X століття). До народу ерзя належать відомі співачки Надія Кадишева і Лідія Русланова, художник Нікас Сафронов, льотчик Олексій Маресьєв, скульптор Степан Ерзя.

Старійшина ерзянського народу вибирається кожні три роки таємним голосуванням на раді старійшин. Ще влітку інязором був вибраний громадянин України, учасник бойових дій на сході нашої держави, волонтер, підполковник Збройних Сил України Боляєнь Сиресь. Це стало неприємним сюрпризом для російської влади, яка всіляко утискає законні права ерзянського, як і інших, народів РФ.

Місце інавгурації інязора трималося в таємниці через побоювання провокацій російських спецслужб. Але попередній інязор, 79-літній Кшуманцянь Піргуж, який очолював свій народ 20 років, прибув до Києва попри погрози йому і його родині. Адже для приведення інязора до присяги необхідна передача символів влади його попередником.

«Що ж, як і в часи гетьмана Павла Скоропадського, Київ стає магнітом для визвольних рухів країн Східної Європи, насамперед регіону Ідель-Урал, — відзначає журналіст, дослідник угро-фінських народів Ростислав Мартинюк. — І навіть зміна влади не змогла паралізувати цю тенденцію».

Важливо, що на церемонії були присутні відомі політики (Андрій Парубій, Ганна Гопко, Ігор Луценко, Юрій Сиротюк, Соломія Бобровська — секретар парламентського комітету закордонних справ), представники Меджлісу кримськотатарського народу, лідери релігійних, громадських та волонтерських організацій.

На думку історика Олександра Алфьорова, ситуація нагадує реалії міжвоєнного та воєнного періоду, коли уряди багатьох народів перебували в еміграції. «Що ж, бажаємо інязору повернутися і стати керівником незалежної держави народу ерзя!» — каже історик.

Фото Олександра Алфьорова.