Сергій Бабак

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Рушійною силою усіх перетворень в освіті є педагог, нагадав голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак під час відкриття Форуму сучасних викладачів «Освіта 3.0». Захід відбувся у рамках соціального проекту «Освітній Хаб міста Києва: територія нових можливостей для кожного» в Інституті післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

«Школа не може бути кращою за тих вчителів, які там викладають», — додав голова комітету. Тому створення мотивації для самовдосконалення і можливостей для підвищення кваліфікації педагогів — важливе завдання не тільки держави, а й недержавних організацій та, власне, усіх зацікавлених сторін. «Одне з найголовніших завдань — створення соціальних ліфтів для вчителів, щоб вони могли реалізуватися», — наголосив Сергій Бабак.

За його словами, нині комітет продовжує опрацьовувати пропозиції до проекту закону України «Про повну загальну середню освіту» (реєстр. № 0901 від 29.08.2019 р.), ухваленого Верховною Радою України в першому читанні 30 травня. «Ми вирішили взяти первісний текст закону, ухваленого в першому читанні, без подальших правок, запропонованих попереднім складом комітету, — уточнив Сергій Бабак. — Закінчився термін подачі правок народними депутатами, але ми все ще їх отримуємо. Тепер секретаріат узагальнить усі пропозиції, зробить порівняльні таблиці, над ними почне працювати робоча група. Ми візьмемо два комплекти правок, свої та напрацьовані раніше, адже там можуть бути дуже слушні речі. Будемо з цим працювати».

Крім того, комітет працює над підготовкою пропозицій до проекту Державного бюджету на наступний рік. «Проводимо важкі ночі в бюджетному комітеті, боремося за кожну гривню для освіти», — розповів Сергій Бабак.

— Місія форуму сучасних викладачів «Освіта 3.0» — підготувати вчителів та викладачів до трансформації системи освіти України та сформулювати нову парадигму процесу викладання згідно з сучасними вимогами суспільства та «Нової української школи», — зазначила директор «Освітнього Хабу міста Києва», виконавчий директор громадської організації «Асоціація інноваційної та цифрової освіти України» Марія Богуслав.

На початку форуму Сергій Бабак вручив нагороди переможцям щорічної Всеукраїнської премії «Інновація в освіті-2018», яку заснувала громадська організація «Асоціація інноваційної та цифрової освіти» за сприяння МОН. Її мета — відзначити новаторів у сфері освіти, які зробили вагомий внесок у розвиток людського капіталу країни.

Найкращим інноваційним соціальним проектом місцевого значення визнали проект «Київ заговорить англійською», завдяки якому торік понад 20 тисяч учасників пройшли онлайн-навчання. Програму реалізували коштом громадського бюджету столиці.

Найкращим проектом у державній сфері назвали проект Міністерства інформаційної політики України «Speak Ukrainian» («Говори українською»). У його рамках розроблено онлайн-платформу для вивчення української мови іноземцями. Відповідний сайт (https://speakukraine. net/) створили торік на замовлення Міністерства інформаційної політики на виконання указу Президента (2018 року) про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України.

Найінноваційнішим серед профтехучилищ виявилося Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту. Приймав вітання також Дрогобицький ліцей Дрогобицької міської ради (Львівська область), заснований колись при місцевому державному педагогічному університеті імені Івана Франка. Ще одну нагороду з рук Сергія Бабака отримала директор Центру підвищення кваліфікації Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ірина Дрозд.

У номінації «Найкраща українська навчальна книга (література non/fiction)» перемогла праця відомого психолінгвіста, поліглота та методолога, автора наймасовішого освітнього проекту України «Lingva.Skills» Віталія Зубкова «Lingva Incognita: заговори іноземною мовою за 4 тижні».

Почути поради автора учасники форуму — керівники та вчителі шкіл, профтехучилищ, викладачі закладів вищої освіти — змогли особисто під час тематичного тренінгу. Розвивати емоційний інтелект як запоруку успішного навчання закликав у своїй лекції психолог Олександр Стручаєв, а про сучасні тренди в освіті — такі, як використання інтегрованих кейс-уроків — розповідав президент Міжнародної корпорації «Гранд», письменник, засновник першої приватної школи в Україні Володимир Співаковський.

У рамках форуму організатори презентували новий безплатний навчальний курс «Мистецтво викладання» для педагогів. На сайті eduhub.in.ua для них запропонують лекції від провідних експертів у галузі освіти.