Приблизно три сотні осіб узяли участь в акції «Народне віче» в Донецьку в неділю. Учасники висловили протест проти прийнятих минулого тижня законів. Деякі активісти були вдягнені в медичні чи карнавальні маски, а замість касок використовували посуд чи горщики для квітів.

Під час мітингу було озвучено заяву Громадської коаліції Донеччини за громадянські свободи, де закони, прийняті минулого четверга, названо «символом остаточного повалення конституційного ладу в державі, вдалою спробою владної верхівки залякати суспільство, під гаслами захисту безпеки громадян забрати в них залишки прав і свобод».

Перебіг акції було порушено після появи на площі біля пам’ятника Шевченку невідомих осіб із георгіївськими стрічками на одязі. Опоненти донецького Євромайдану скандували «Фашистів — геть!». Словесний двобій перейшов у сутички, під час яких противники акції пошматували українські та партійні прапори, розламали мегафон і держаки для прапорів. Після втручання міліції мітинг розпочався, але незабаром на площі знову з’явилася група людей, які свистками, дудками і криками в мегафон заглушали промовців. У відповідь Євромайдан заспівав гімн України.

Після конфлікту представники обох сторін побували в райвідділі, де написали заяви. За інформацією відділу зв’язків із громадськістю ГУМВС у Донецькій області, «грубих порушень громадського порядку не допущено». Загалом до міліції надійшло 9 заяв, із них шість — від прихильників Євромайдану, одна — від опонентів і дві — від громадян, які поскаржилися на порушення прав. Усі заяви зареєстровані, проводиться перевірка.

Донецька область.

Учасники донецької акції прийшли в карнавальних масках та з посудом на голові.

Фото автора.