Наприкінці минулого сесійного тижня народні депутати розглянули і затвердили Програму діяльності Кабінету Міністрів. Відповідно до вимог чинного законодавства, урядом її внесено на розгляд Верховної Ради 29 вересня, повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Із трибуни виступив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він розпочав із констатації факту, що виконавчій та законодавчій гілкам влади вдалося вийти на «необхідний формат роботи, який дозволяє бути ефективними». Зокрема, глава уряду відзначив, що парламентарії прийняли законопроекти про детінізацію економіки і боротьбу з контрабандою. «Уповноважені економічні оператори — це все вже працює, ми все це вже імплементуємо, — сказав він. — Ми створюємо нову митницю і нову податкову. Буквально позавчора на засіданні уряду утворили нові територіальні підрозділи митниці. Протягом двох-трьох тижнів наповнимо їх новими людьми, і вони будуть якісно, без корупції, професійно надавати послуги нашому бізнесу. Це — наш спільний результат».

О. Гончарук також акцентував увагу на тому, що народні обранці змогли прийняти рішення про зняття обмежень на приватизацію і створили механізми концесії. В Одесі вже провели зустріч із тридцятьма інвесторами з більш як десяти країн. Вони готові інвестувати в українські порти, поінформував глава уряду. Він подякував і за закон № 1066 про порядок прийняття та звільнення державних службовців. Завдяки цьому, наголосив він, вдалося перезавантажити перші 13 органів виконавчої влади. Передусім ті, до яких було найбільше питань з приводу корупції. Як наприклад, Держкомзем, Держлісагентство, Держгеонадра тощо. У всіх цих органів уже будуть інші керівники, запевнив О. Гончарук. Він повідомив, що оголошено конкурси і закликав народних обранців допомагати в пошуку порядних професійних людей, які зможуть очолити роботу в цих органах.

«Із кожним днем я бачу, що робота стає більш ефективною, — зазначив О. Гончарук. — Ми напрацьовуємо особисті контакти. Але є одна обставина, яка, на мою думку, має поступово йти в минуле. Оцей так званий «турборежим». Це ненормально». І уряд, і парламент мали ухвалювати закони дуже швидко, зауважив керівник Кабінету Міністрів. Він подякував парламентаріям за це, але висловив переконання в тому, що на майбутнє необхідно вибудувати «системну роботу» для того, щоб показати приклад, «як український уряд і парламент можуть бути передбачуваними для суспільства і бізнесу». А основою такої роботи має стати Програма діяльності уряду, наголосив О. Гончарук. За його словами, цей документ стане фундаментом для подальшої спільної роботи і основою, за якою можна буде оцінювати роботу уряду. Він розповів народним депутатам про 78 спільних цілей, які стоять перед урядовцями та парламентаріями, і яких належить досягнути протягом найближчих п’яти років. Під час обговорення програми дій уряду народні депутати, які представляють опозиційні партії, наголошували, що цей документ складається здебільшого із гасел і не містить чітких кроків, з яких можна було б робити висновки про те, що ж уряд має намір робити протягом своєї каденції. Однак 236 голосів у залі на підтримку цього документа знайшлося.

Парламентарії встигли ухвалити проект змін до деяких законів, які стосуються запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За словами доповідача, голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, документ, зокрема, запроваджує норму, відповідно до якої податкове зобов’язання підприємця вважатиметься виконаним, якщо він зараховує кошти на єдиний рахунок, який синхронізуватиметься з електронним кабінетом платника податків. Ухвалили також зміни до Податкового кодексу, які запроваджують створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Обидва документи прийнято в другому читанні та в цілому.

На початку засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував про створення низки міжфракційних депутатських об’єднань. Він повідомив, що співголовами об’єднання «За ФОПів» обрано народних депутатів Роксолану Підласу та Романа Грищука. А також про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Питна вода», яке очолив Юрій Шаповалов. Головою «Платформи з трансформації вугільних регіонів» обрано Вікторію Гриб, а об’єднання «Антирейдерська коаліція» очолив Олександр Качура.

Фото: rada.gov.ua