Олександр Завітневич, голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки; Ігор Копитін, голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки; Роман Костенко, секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки відстежує ситуацію з розведення сил у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському. Днями група народних обранців разом із представниками Генштабу та Міноборони відвідала ці населені пункти, де згідно з Мінськими домовленостями мають відбутися дзеркальне розведення сил та демонтаж інженерних споруд. Про підсумки моніторингу вчора під час брифінгу у Верховній Раді розповіли парламентарії.

Як повідомив голова профільного комітету Олександр Завітневич, у це відрядження члени комітету в межах парламентського контролю вирушили, аби переконатися, що місцевому населенню нічого не загрожує.

«Під час поїздки представники особисто спілкувалися з жителями Золотого, волонтерами, військовослужбовцями. Місцеве населення підтримує розведення військ. Усі хочуть миру. Хочуть повернутися до нормального життя... Жодних ризиків для жителів розведення не становить», — повідомив Олександр Завітневич.

Своєю чергою секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко зазначив, що серед місцевих мешканців була купка активістів, які виступали проти відходу наших сил зі своїх позицій через побоювання, що населені пункти, зокрема Катеринівка у районі Золотого, опиняться у «сірій» зоні. За словами депутата, їм запропонували разом із групою народних обранців відвідати Станицю Луганську, де розведення сил уже завершилося, та побачити, що відбулося і що люди змінили свою думку.

Роман Костенко наголосив, що ситуація в зоні ООС є контрольованою, військові готуються до розведення сил і, посилаючись на командувача Генштабу ЗСУ Руслана Хомчака, додав, що Україна не втратить тактичних переваг. (Нагадаємо, під час поїздки Хомчак розповів, що підрозділи ЗСУ відійдуть на позиції 2016 року.) Далі секретар профільного парламентського комітету аргументував це твердження так: «На вказаних ділянках (Золоте й Петрівське), де ми були, триває підготовка до розведення. У Петрівському наші позиції готові до розведення на 98%. Однак тут ми не говоримо про населені пункти — там розведення відбувається на відкритій місцевості, на полях. Тому місцевому населенню нічого не загрожує».

Щодо Золотого, зокрема Катеринівки, а це 122 будинки, то після відходу підрозділів ОС там патрулюватимуть поліція і Нацгвардія. Роман Костенко вважає ситуацію у Золотому контрольованою. Він визнав, що позиції для відведення наших сил нині не повністю готові, але тривають інженерні роботи з їх облаштування.

«Одна з умов розведення військ — сім днів без обстрілів. Сьогодні обстрілів не було, якщо є обстріли, тоді все обнуляється і знову є сім днів», — наголосив Костенко.

Розведення сил у Золотому і Петрівському, згідно з домовленостями ТКГ у Мінську, мало відбутися 7 жовтня, але через обстріли бойовиків зазначених територій цього не сталося.