Ремчиці розташувались за десять кілометрів від райцентру Сарни. Майже півтисячолітнє село розбудовується і розвивається. Тут функціонують сільська рада, школа, дитсадок, клуб, бібліотека, нова лікарська амбулаторія, церква, підприємства. А ще — це одне з небагатьох сіл Сарненського району, де проблема безробіття не стоїть так гостро. Тож місцеві на життя в Ремчицях не нарікають, адже їм є де працювати, чим зайнятись і як відпочити.

Місцева школа —  у числі кращих

У Ремчицькій ЗОШ І—ІІІ ступенів навчаються 137 учнів. Цьогоріч шкільну родину поповнили 12 першокласників. «Середня наповненість класів 12—15 учнів. Але є тенденція до збільшення кількості дітей, якщо порівнювати старші та початкові класи», — пояснює директор Наталія Слободенюк, яка очолює навчальний заклад уже п’ятий рік.

В основній школі вісім класних кімнат, а ще дві розмістили в приміщенні дитсадка. Там нині навчаються перший і четвертий класи. Наталія Миколаївна розповідає, що завдяки цьому вирішили проблему двозмінного навчання. Зараз колектив найбільше турбує ремонт покрівлі школи, це сподіваються вирішити найближчим часом. А ще тут є два інклюзивні класи, великий спортзал, майстерня. А за сприяння Сарненського держлісгоспу висадили біля школи фруктовий сад, тож уже цьогоріч школярі ласували урожаєм сливок.

Директор не приховує, що пишається і колективом, і школярами, адже чотири роки поспіль (крім 2019-го) Ремчицька ЗОШ була однією з кращих сільських шкіл за результатами ЗНО, постійним учасником олімпіад різних етапів, конкурсів, турнірів, а випускники вступають у вищі навчальні заклади, також і на державну форму навчання.

Є у Ремчицях і дитсадок «Сонечко», який відвідують 49 дітей. Більшість місцеві, але є також з Яринівки та Тріскинь. У садочку функціонують дві групи: менша і старша. Завідувачка Юлія Жук показала сучасне приміщення навчального закладу, розповіла, що зараз працюють над облаштуванням ігрової кімнати для дітей, де вони зможуть розважатись у разі негоди.

«Шлях у гарне життя лежить через хорошу освіту»...

 

15-річна Анна Мельник із Ремчиць (на знімку з директором школи Наталією Слободенюк) — єдина представниця сільської школи, яка ввійшла в збірну команду району з правознавства та географії. Дівчина зізнається, що їй більше підкоряються гуманітарні науки: «Планую податися в юридичну сферу, і для мене правознавство дуже цікаве. Люблю стежити за розвитком законів, правових норм України, тому що це стосується кожного жителя України. Також імпонує географія, але не якоїсь конкретно країни, а планети в цілому». Минулого року школярка брала участь у дев’яти олімпіадах, у чотирьох з яких посіла призові місця.

Аня займається вокалом — це її хобі, а ще пише вірші. «Це я перейняла від тата, а від мами бажання навчатися, бо вона завжди казала мені, що шлях у гарне життя лежить через хорошу освіту», — ділиться талановита дівчина.

...і електрифікацію нових вулиць

У понеділок до обіду в ремчицького сільського голови Леоніда Доліда (на знімку) прийомні години, тож завітали якраз вчасно. Очільник громади розповів, що за останні роки в Ремчицях багато чого відбулось: відкрили дитячий садок, якому у вересні виповнилось три роки, побудували амбулаторію, розпочали будівництво молитовного будинку, виросли нові вулиці. За рахунок сільського бюджету підсипали вулицю завдовжки 550 метрів до амбулаторії, на що витратили майже 200 тисяч гривень.

Крім того, в минулому році запрацювало приватне підприємство, що обробляє деревину. Нині там офіційно працюють майже 30 місцевих жителів, тож для села це великий плюс. Декілька років тому відкрилася станція технічного обслуговування, де є також і шиномонтаж, і магазин запчастин. Бюджет сільської ради наповнюється за рахунок оренди землі підприємцями Сарненського та сусідніх районів. Зараз це основні платники податків.

Поговорили з Леонідом Володимировичем і про болючі питання Ремчицької громади. «Основною проблемою не лише в Ремчицях, а й у більшості сіл, є будівництво ліній електропередач на нових вулицях, на що йде значна частина бюджету сільради», — розповів голова.

У Ремчицях тривають ремонтні роботи шляхопроводу над річкою Горинь. Головний інженер фірми-генпідрядника «Євро Плюс Буд» Андрій Гончарук прокоментував: «Зараз проводимо підготовчі роботи, прокладаємо об’їзну дорогу, після чого рух шляхопроводом буде перекрито. Малогабаритний транспорт (до 10 т) рухатиметься об’їзною понтонною переправою, яку закінчимо через 1-2 тижні». Після цього розпочнуть ремонтувати сам міст, який обіцяють завершити до кінця року.

Фото Василя СОСЮКА.